piątek, 16 grudnia 2011

Fasolka w pomidorach

Dzisiejsza propozycja stworzoną głównie z myślą o wegetarianach, ale zasmakować może każdemu, kto chciałby zasmakować nieco lżejszej wersji znanej fasolki po bretońsku:

Składniki (na ok. 3 porcje)

  • ok. 250 g namoczonej białej fasoli lub 1 puszka fasoli
  • Duża cebula
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie papryka (mix) i łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: pieprz, majeranek, papryka


Cebulę siekamy niezbyt drobno, a pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w małą kostkę. Fasolę odcedzamy.
Na małej łyżeczce masła podsmażamy na dużej patelni cebulę do zeszklenia. Wtedy dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Mieszamy co jakiś czas aż pomidory trochę rozpuszczą.
Dodajemy wrzątek i koncentrat, mieszamy, po czym dodajemy fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dusimy do miękkości (ok. 15-20 min). Pod koniec przyprawiamy i ewentualnie dodajemy oliwę do smaku.

Średnia wartość kcal/porcję: ok. 190 kcal.



8 komentarzy:

  1. Zdecydowanie coś dla mnie, bo z fasolki po bretońsku zawsze wychwytuję same pomidory i fasolę, zostawiając mięso lub kiełbasę ;) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy czerwona fasolka z puszki też podejdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie testowałam, ale jak najbardziej popieram eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie przyrządzam :) Dorzucę jeszcze trochę cukinii i pestki dyni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jest dobra i dobrze się po niej pierdzi

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)