Składniki (na ok. 3 porcje)
- ok. 250 g namoczonej białej fasoli lub 1 puszka fasoli
- Duża cebula
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie papryka (mix) i łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: pieprz, majeranek, papryka
Cebulę siekamy niezbyt drobno, a pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w małą kostkę. Fasolę odcedzamy.
Na małej łyżeczce masła podsmażamy na dużej patelni cebulę do zeszklenia. Wtedy dodajemy pokrojone pomidory i paprykę. Mieszamy co jakiś czas aż pomidory trochę rozpuszczą.
Dodajemy wrzątek i koncentrat, mieszamy, po czym dodajemy fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dusimy do miękkości (ok. 15-20 min). Pod koniec przyprawiamy i ewentualnie dodajemy oliwę do smaku.
Średnia wartość kcal/porcję: ok. 190 kcal.
Zdecydowanie coś dla mnie, bo z fasolki po bretońsku zawsze wychwytuję same pomidory i fasolę, zostawiając mięso lub kiełbasę ;) Pycha.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie. ;)
OdpowiedzUsuńa czy czerwona fasolka z puszki też podejdzie? :)
OdpowiedzUsuńNie testowałam, ale jak najbardziej popieram eksperymenty :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przyrządzam :) Dorzucę jeszcze trochę cukinii i pestki dyni.
OdpowiedzUsuńI co, pierdzicie po tym ?
OdpowiedzUsuńJest dobra i dobrze się po niej pierdzi
Usuń