sobota, 19 listopada 2011

Puszysty omlet

Tym razem w wersji na słodko, konsystencja jak biszkopt :)
puszysty omlet z wiśniami

Składniki (na 1 szt):
  • 1 jajko + 1 białko
  • płaska łyżka mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 łyżeczka fruktozy lub miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła

Żółtka roztrzepać z mąką. Dodać szczyptę soli. 
Białka ubić na sztywno razem z fruktozą/miodem.
Wszystko delikatnie razem połączyć. 
Rozgrzać na patelni masło i delikatnie przełożyć na nią masę.
Smażyć pod przykryciem do na małym ogniu i odwrócić, gdy się 'napuszy' i zetnie od spodu :)
Podawać z dowolnymi dodatkami. Wskazane owoce.

Wartość kaloryczna jednego omletu: ok. 195 kcal

7 komentarzy:

  1. mniam, pysznie zwłaszcza na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten biszkopt :) U ciebie ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wracać do tego omletu - ja robię z 2-3 całych jajek. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jakbyś ciut cynamonu na koniec dodała, jeśli nie to do wiśni idealne uzupełnienie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio jadłam taki biszkoptowy, bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aj, mi nie zawsze wychodzą takie ładne omlety. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. umiliłabym tak sobie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)