Składniki (na ok. 8 placuszków):
- 350 g (miseczka) kapusty kiszonej
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- jajko
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów owsianych opcjonalnie
- przyprawy (u mnie bazylia, papryka, pieprz)
- łyżeczka masła
Kapustę pokroić drobniej, zalać wrzątkiem, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować przez ok. godzinę do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miseczki.
Dodać roztrzepane jajko, mąkę otręby i przyprawy i dokładnie wymieszać ciasto.
Na patelni teflonowej rozgrzać masło i smażyć formułując placuszki. Obrócić jak zetną się od spodu i zrobią złotobrązowe.
Średnia wartość kaloryczna (na szt): ok 46 kcal
Już je lubię ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapustę kiszoną! Chyba zrobię w najbliższym czasie takie placki. ;)
OdpowiedzUsuńPycha. Też bardzo lubię kapustę kiszoną, a w tej wersji prezentuje się ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie takie zrobić! :)
OdpowiedzUsuń