piątek, 18 listopada 2011

Placuszki- kapuśniaczki

...czyli przegląd tego, co akurat jest w lodówce i co trzeba szybko zużyć, a przy okazji smacznie zjeść :) Placuszki są miękkie w środku, a w mojej wersji dodatkowo przyjemnie pikantne.


Składniki (na ok. 8 placuszków):

  • 350 g (miseczka) kapusty kiszonej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrębów owsianych opcjonalnie
  • przyprawy (u mnie bazylia, papryka, pieprz)
  • łyżeczka masła


Kapustę pokroić drobniej, zalać wrzątkiem, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować przez ok. godzinę do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miseczki.
Dodać roztrzepane jajko, mąkę otręby i przyprawy i dokładnie wymieszać ciasto.
Na patelni teflonowej rozgrzać masło i smażyć formułując placuszki. Obrócić jak zetną się od spodu i zrobią złotobrązowe.

Średnia wartość kaloryczna (na szt): ok 46 kcal

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kapustę kiszoną! Chyba zrobię w najbliższym czasie takie placki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Też bardzo lubię kapustę kiszoną, a w tej wersji prezentuje się ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę koniecznie takie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)