Składniki (na 3-4 porcje):
- 1/2 szkl kaszy jaglanej
- 1 1/2 szkl wrzątku
- łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- cebula
- 1/2 cukinii
- przyprawy (lubczyk, bazylia, majeranek, pieprz...)
Kaszę zalać wrzątkiem, dodać mało i gotować ok. 20 min często mieszając.
W trakcie gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po 5 minutach dodać pokrojoną paprykę.
5 minut przed końcem dodać dowolnie pokrojone cebulę i cukinię oraz przyprawić.
Wskazówka: gdy kasza będzie zbyt gęsta i zacznie przywierać można podlać ją odrobiną wody. Zamiast wody można użyć mleka lub częściowo ją nim zastąpić.
Przybliżona wartość kaloryczna w porcji: ok 168 kcal
Uwielbiam tę kaszę! Zdrowa, no i smakuje ze wszystkim. W tym wydaniu - jak najbardziej. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę lekko i zdrowo :D Pyszności.
OdpowiedzUsuńKasza jaglana jest super! Świetna do krupniku jak i do zapiekania :) Smaczna i zdrowa:) Pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuńchyba nigdy nie jadłam tej kaszy, muszę kiedyś spróbować! :D
OdpowiedzUsuńDzięki temu przepisowi miałam okazję w końcu spróbować kaszy jaglanej, która czekała kupiona już od jakiegoś czasu w spiżarce... Danie wyszło pyszne, niezwykle proste i szybkie :) Musze wypróbować wersji na słodko śniadaniowo :) Jedna moja uwaga, lepiej jest ugotować kaszkę osobno i dorzucić na końcu i wymieszać, bo strasznie się przykleja do patelni i można danie przypalić, tak było u mnie :) Na szczęście uratowałam się dolewką wody :)Mimo to zajadaliśmy się ta potrawą, mniam mniam i zniknęło szybciutko z miseczek :) Wielkie Dzięki !! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń