czwartek, 17 listopada 2011

AKCJA jesień# Kasza jaglana z warzywami


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 1 1/2 szkl wrzątku
  • łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • cebula
  • 1/2 cukinii
  • przyprawy (lubczyk, bazylia, majeranek, pieprz...)

Kaszę zalać wrzątkiem, dodać mało i gotować ok. 20 min często mieszając.
W trakcie gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po 5 minutach dodać pokrojoną paprykę.
5 minut przed końcem dodać  dowolnie pokrojone cebulę i cukinię oraz przyprawić. 

Wskazówka: gdy kasza będzie zbyt gęsta i zacznie przywierać można podlać ją odrobiną wody. Zamiast wody można użyć mleka lub częściowo ją nim zastąpić.

Przybliżona wartość kaloryczna w porcji: ok 168 kcal

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tę kaszę! Zdrowa, no i smakuje ze wszystkim. W tym wydaniu - jak najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę lekko i zdrowo :D Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana jest super! Świetna do krupniku jak i do zapiekania :) Smaczna i zdrowa:) Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nigdy nie jadłam tej kaszy, muszę kiedyś spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki temu przepisowi miałam okazję w końcu spróbować kaszy jaglanej, która czekała kupiona już od jakiegoś czasu w spiżarce... Danie wyszło pyszne, niezwykle proste i szybkie :) Musze wypróbować wersji na słodko śniadaniowo :) Jedna moja uwaga, lepiej jest ugotować kaszkę osobno i dorzucić na końcu i wymieszać, bo strasznie się przykleja do patelni i można danie przypalić, tak było u mnie :) Na szczęście uratowałam się dolewką wody :)Mimo to zajadaliśmy się ta potrawą, mniam mniam i zniknęło szybciutko z miseczek :) Wielkie Dzięki !! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)