Składniki (na tortownicę 27 cm):
- 3 jajka
- aromat, najlepiej rumowy lub migdałowy
- 1 szklanka fruktozy (lub do smaku)
- szczypta soli
- Mus z 2 jabłek (wg instrukcji jak przy babeczkach)
- 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki kakao
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy (u mnie po łyżeczce 'do piernika' i cynamonu)
- ok 400 g startej, odciśniętej cukinii (starte 2 duże cukinie)
- ok. 100-120g drylowanych wiśni
Do dekoracji:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła klarowanego
- serek homogenizowany naturlny
- aromat
- drylowane wiśnie
Do drugiej przesiać mąkę i kakao, dodać sodę i przyprawy, wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych i bardzo dokładnie wymieszać.
Dodać startą, odciśniętą cukinię i wiśnie wmieszać je w masę.
Nastawić piekarnik na 170 stopni i przygotować tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min, aż ciasto przestanie być surowe.
Wyjąć z formy dopiero po przestygnięciu
Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej z łyżką masła klarowanego. Poczekać sekundę aż przestygnie (ale jeszcze nie zacznie tężeć) i polać dokładnie ciasto.
Serek homogenizowany ubić z aromatem i łyżką fruktozy i dekorować na polanym czekoladą cieście. Do dekoracji dołączyć wiśnie.
Ciasto można również przekroić w poprzek i wyłożyć masą jak prawdziwy tort :)
Zdecydowanie moje smaki. Cukinia daje ciastom świetnej wilgotności i jest niewyczuwalna, a wypiek bardzo zdrowy :D
OdpowiedzUsuńMmm, i kto by pomyślał, że to jedna z "dietetycznych rzeczy" :) Torcik pięknie się prezentuje,a ten brąz czekoladowy.. :P
OdpowiedzUsuńAj, zapisuję! Specjalnie kupiłam cukinię, żeby zrobić z niej jakieś ciasto, no i proszę - akurat znalazł się idealny przepis. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukiniowe ciasta, wspaniale wygląda Twój tort!
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam te miny, kiedy słyszą "to ciasto jest z mąki razowej, nie ma w nim tłuszczu, a jest za to cukinia" ;)
OdpowiedzUsuńciekawy jestem czy smak też powala jak zdjęcia i opisy :)
OdpowiedzUsuńMMM genialne! I dietetyczne! Ach chciałabym to zrobić, tylko njie wiem gdzie kupuje się fruktozę... mogłabyś mi udzielić tej informacji??:))
OdpowiedzUsuńOj.. już świętami pachnie:) Wszystko przez te korzenne zapachy:)
OdpowiedzUsuńOna i On zapraszają Cię do wspólnej zabawy. Wyróżnili Cię na swoim blogu i polecają innym:) http://parabuch.blogspot.com/2011/11/co-robi-ona-co-lubi-on-caa-prawda-o.html
Frutktozę spotykam w każdym markecie :)
OdpowiedzUsuńDzieło BOSKIE :D
OdpowiedzUsuńale pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńOch dziękuje za odpowiedz :)) nigdy nie kupowałam fruktozy (u ciebie się o niej dowiedziałam) i dlatego powstała moja ciekawość ;P
OdpowiedzUsuńz cukinią?:PP tort czekoladowy taaak, z cukinią nie.. przynajmniej na pierwszy rzut oka :) aaa, w ogole to ogladalam sobie strone dni herbaty i tam maja konkurs dla blogerow, rzuc sobie okiem bo wyglada fajnie a ja nie moge wziac udzialu bo nie mam bloga.. ble. jest na www.dniherbaty.pl :)
OdpowiedzUsuń