wtorek, 15 listopada 2011

Czekoladowy a'la tort z wiśniami i... cukinią!

Tak, tak- tort też można zrobić w zdrowszej wersji. A ile śmiechu jest, gdy wszyscy dookoła zachwalają smak i konsystencję wypieku, a później dowiadują się,  z czego został zrobiony :) Posłużyłam się przepisem z niedawno wrzucanych cukiniowych babeczek, więc samo ciastko jest praktycznie wolne od tłuszczu.

Składniki (na tortownicę 27 cm):

  • 3 jajka
  • aromat, najlepiej rumowy lub migdałowy
  • 1 szklanka fruktozy (lub do smaku)
  • szczypta soli
  • Mus z 2 jabłek (wg instrukcji jak przy babeczkach)
  • 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy (u mnie po łyżeczce 'do piernika' i cynamonu)
  • ok 400 g startej, odciśniętej cukinii (starte 2 duże cukinie)
  • ok. 100-120g drylowanych wiśni


Do dekoracji:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła klarowanego
  • serek homogenizowany naturlny
  • aromat
  • drylowane wiśnie
W jednej misce wymieszać jajka, fruktozę, aromat, sól i mus jabłkowy.
Do drugiej przesiać mąkę i kakao, dodać sodę i przyprawy, wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych i bardzo dokładnie wymieszać.
Dodać startą, odciśniętą cukinię i wiśnie wmieszać je w masę.
Nastawić piekarnik na 170 stopni i przygotować tortownicę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40  min, aż ciasto przestanie być surowe.
Wyjąć z formy dopiero po przestygnięciu

Dekoracja:
Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej z łyżką masła klarowanego. Poczekać sekundę aż przestygnie (ale jeszcze nie zacznie tężeć) i polać dokładnie ciasto.
Serek homogenizowany ubić z aromatem i łyżką fruktozy i dekorować na polanym czekoladą cieście. Do dekoracji dołączyć wiśnie.

Ciasto można również przekroić w poprzek i wyłożyć masą jak prawdziwy tort :)

14 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki. Cukinia daje ciastom świetnej wilgotności i jest niewyczuwalna, a wypiek bardzo zdrowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, i kto by pomyślał, że to jedna z "dietetycznych rzeczy" :) Torcik pięknie się prezentuje,a ten brąz czekoladowy.. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Aj, zapisuję! Specjalnie kupiłam cukinię, żeby zrobić z niej jakieś ciasto, no i proszę - akurat znalazł się idealny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam cukiniowe ciasta, wspaniale wygląda Twój tort!

    OdpowiedzUsuń
  5. też uwielbiam te miny, kiedy słyszą "to ciasto jest z mąki razowej, nie ma w nim tłuszczu, a jest za to cukinia" ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy jestem czy smak też powala jak zdjęcia i opisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. MMM genialne! I dietetyczne! Ach chciałabym to zrobić, tylko njie wiem gdzie kupuje się fruktozę... mogłabyś mi udzielić tej informacji??:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj.. już świętami pachnie:) Wszystko przez te korzenne zapachy:)

    Ona i On zapraszają Cię do wspólnej zabawy. Wyróżnili Cię na swoim blogu i polecają innym:) http://parabuch.blogspot.com/2011/11/co-robi-ona-co-lubi-on-caa-prawda-o.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Frutktozę spotykam w każdym markecie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och dziękuje za odpowiedz :)) nigdy nie kupowałam fruktozy (u ciebie się o niej dowiedziałam) i dlatego powstała moja ciekawość ;P

    OdpowiedzUsuń
  11. z cukinią?:PP tort czekoladowy taaak, z cukinią nie.. przynajmniej na pierwszy rzut oka :) aaa, w ogole to ogladalam sobie strone dni herbaty i tam maja konkurs dla blogerow, rzuc sobie okiem bo wyglada fajnie a ja nie moge wziac udzialu bo nie mam bloga.. ble. jest na www.dniherbaty.pl :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)