Składniki:
- Małe jajko
- 3 łyżki otrąb (np. 2 owsianych i 1 pszennych)
- Łyżka jogurtu lub serka homogenizowanego
- szczypta proszku do pieczenia
- przyprawy (np. odrobina papryki, bazylii)
- pół małej cebuli
- po łyżeczce groszku, kukurydzy, fasoli, marchewki ... lub do wyboru
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a potem wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki, w której można mikrofalować (takiej, w której przygotowana masa będzie miała kształt bułeczki).
Wstawiamy do mikrofali na 3-4 minuty. Trzeba cały czas obserwować, żeby za bardzo nie przyschła.
Wyciągamy z naczynia i studzimy na kratce do odparowania.
Kroimy w kromki.
Przybliżona wartość kaloryczna: ok. 200 kcal
Kiedyś próbowałam zrobić otrębowa bułeczkę, ale nie był to udany zabieg. Może jednak jeszcze mi się uda. ;)
OdpowiedzUsuń