poniedziałek, 14 listopada 2011

Warzywna wersja bułeczki otrębowej z mikrofali, którą można zjeść bez dodatków;


Składniki:

  • Małe jajko
  • 3 łyżki otrąb (np. 2 owsianych i 1 pszennych)
  • Łyżka jogurtu lub serka homogenizowanego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • przyprawy (np. odrobina papryki, bazylii)
  • pół małej cebuli
  • po łyżeczce groszku, kukurydzy, fasoli, marchewki ... lub do wyboru
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a potem wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki, w której można mikrofalować (takiej, w której przygotowana masa będzie miała kształt bułeczki). 
Wstawiamy do mikrofali na 3-4 minuty. Trzeba cały czas obserwować, żeby za bardzo nie przyschła. 
Wyciągamy z naczynia i studzimy na kratce do odparowania.
Kroimy w kromki.

Przybliżona wartość kaloryczna: ok. 200 kcal

1 komentarz:

  1. Kiedyś próbowałam zrobić otrębowa bułeczkę, ale nie był to udany zabieg. Może jednak jeszcze mi się uda. ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)