sobota, 12 listopada 2011

Omlet z brokułami

Z racji wielkiej tęsknoty za jednym z moich ulubionych szybkich dań postanowiłam zrobić je ponownie w wersji, do zrobienia której okazja się nadarzyła :)


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 4 białka i 2 żółtka
  • ugotowane różyczki brokuła
  • 1/2 papryki
  • cebula
  • garść pieczarek
  • 2 plastry dowolnej szynki (najlepiej drobiowej)
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia etc)

Wszystkie warzywa (prócz brokuła) i pieczarki dowolnie kroimy i podsmażamy na dużej teflonowej patelni.
Jajka roztrzepujemy w misce z solą i pieprzem. Powstałą masą zalewamy podsmażane warzywa i smażymy omlet na średnim ogniu.
Gdy wierzch zacznie się ścinać kładziemy małe różyczki brokuła i szynkę pokrojoną w paski lub kostkę.
Smażymy pod przykryciem do ścięcia się wierzchu. W celu przyspieszenia operować patelnią tak, by nieścięta masa z góry spłynęła na brzegi i się ścięła.
Posypać bazylią i dowolną przyprawą.
Podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu :)

4 komentarze:

  1. 3-4 porcje? Z pewnością bez problemu zjadłabym całego ;) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być naprawdę dobry. Pieczarki, szynka, brokuły... Jeszcze ser, i byłaby tutaj kwintesencja mojej ulubionej zapiekanki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne przepisy. Nie omieszkam wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)