Składniki (na 3-4 porcje):
- 4 białka i 2 żółtka
- ugotowane różyczki brokuła
- 1/2 papryki
- cebula
- garść pieczarek
- 2 plastry dowolnej szynki (najlepiej drobiowej)
- przyprawy (sól, pieprz, bazylia etc)
Wszystkie warzywa (prócz brokuła) i pieczarki dowolnie kroimy i podsmażamy na dużej teflonowej patelni.
Jajka roztrzepujemy w misce z solą i pieprzem. Powstałą masą zalewamy podsmażane warzywa i smażymy omlet na średnim ogniu.
Gdy wierzch zacznie się ścinać kładziemy małe różyczki brokuła i szynkę pokrojoną w paski lub kostkę.
Smażymy pod przykryciem do ścięcia się wierzchu. W celu przyspieszenia operować patelnią tak, by nieścięta masa z góry spłynęła na brzegi i się ścięła.
Posypać bazylią i dowolną przyprawą.
Podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu :)
3-4 porcje? Z pewnością bez problemu zjadłabym całego ;) Pycha.
OdpowiedzUsuńMusi być naprawdę dobry. Pieczarki, szynka, brokuły... Jeszcze ser, i byłaby tutaj kwintesencja mojej ulubionej zapiekanki. :)
OdpowiedzUsuńjak zielono :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Nie omieszkam wykorzystać :)
OdpowiedzUsuń