Składniki na ciasto: (na ok. 16 dużych rogali)
- 3 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 szkl fruktozy
- 20 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- mleko (na oko)
Dobrze wyrobić do elastyczności ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto i wyciąć trójkąciki i nakładać nadzienie.
Nadzienie:
Wystarczą pomarańcze (sprawdzić wcześniej, czy są dość słodkie w smaku) i 2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Cały kawałek pomarańczy z pokruszoną kostką lub dwiema czekolady zawinąć z ciastem w rogalika, ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.
Wstawić do piekarnika na ok. 30 min w 180 stopniach.
Jak zostanie czekolada można rozpuścić i polać rogaliki po wystygnięciu.
Ale pyszne rogaliki! Z pomarańczą i czekoladą przywołują święta. :)
OdpowiedzUsuńOooo, na jednym z pewnością bym nie skończyła :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności.... i ta czekolada ... można się rozmarzyć :):)
OdpowiedzUsuńjuz czuje tą słodycz :DD
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł i przepis! :)
OdpowiedzUsuńMam zamiar się zmierzyć kiedyś z prawdziwym świętomarcińskim rogalem - ale zanim to nastąpi, chyba najpierw upiekę te ;)
OdpowiedzUsuńcudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńrozpływam się...xp