piątek, 11 listopada 2011

Alternatywne rogaliki z pomarańczą

Kto nie skusiłby się dzisiaj na świętomarcińskiego rogala? Pewnie mało kto,  ale dla tych, którym te rogale wydają się zbyt ciężkie (czasami ciężko zjeść chociaż pół ;) proponuję lżejszą wersję.


Składniki na ciasto: (na ok. 16 dużych rogali)
  • 3 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szkl fruktozy
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 2 żółtka
  • mleko (na oko)
Masło rozpuścić i ostudzić. W tym czasie do jednej miski wsypać mąkę i drożdże, w drugiej misce utrzeć żółtka z fruktozą i dodać tę masę do pierwszej miski. Wymieszać i ugniatając stopniowo, ostrożnie dodawać mleko, żeby ciasto nie zrobiło się wodniste.
Dobrze wyrobić do elastyczności ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto i wyciąć trójkąciki i nakładać nadzienie.

Nadzienie:
Wystarczą pomarańcze (sprawdzić wcześniej, czy są dość słodkie w smaku) i 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Cały kawałek pomarańczy z pokruszoną kostką lub dwiema czekolady zawinąć z ciastem w rogalika, ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.

Wstawić do piekarnika na ok. 30 min w 180 stopniach.

Jak zostanie czekolada można rozpuścić i polać rogaliki po wystygnięciu.

7 komentarzy:

  1. Ale pyszne rogaliki! Z pomarańczą i czekoladą przywołują święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo, na jednym z pewnością bym nie skończyła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności.... i ta czekolada ... można się rozmarzyć :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł i przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam zamiar się zmierzyć kiedyś z prawdziwym świętomarcińskim rogalem - ale zanim to nastąpi, chyba najpierw upiekę te ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie wyglądają!
    rozpływam się...xp

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)