Babeczki są zwarte i wilgotne w środku, a do tego baaardzo czekoladowe.
Źródło: Baltic Maid
Składniki (na ok. 20-24 szt):
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu waniliowego/ laska prawdziwej wanilii
- 3/4 szklanki fruktozy ( nie miałam tyle, więc dałam 3/4 szkl brązowego cukru i 1/4 fruktozy)
- szczypta soli
- mus/przecier z jednego dużego jabłka *
- Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kakao
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, nawet przyprawa do piernika :)
- ok. 0.5 kg cukinii (po starciu na drobnych oczkach i odciśnięciu powinno być ok. 350 g)
*Jeżeli nie mamy w domu gotowego musu z jabłek, to obieramy jedno duże lub 2 mniejsze jabłka, kroimy w bardzo drobną kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok. 1/4 szklanki) aż utworzy się jednolita masa i zostawiamy ją do przestygnięcia.
W jednej misce wymieszać jajka, wanilię, cukier, sól i mus jabłkowy.
Do drugiej przesiać mąkę i kakao, dodać sodę i przyprawy, wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych i bardzo dokładnie wymieszać.
Dodać startą, odciśniętą cukinię i wmieszać ją w masę.
Nastawić piekarnik na 170 stopni i przygotować foremki do babeczek (najlepiej silikonowe- z papierowych wychodzą twardsze).
Foremki wyłożyć masą i piec przez ok. 35-40 min, aż ciasto przestanie być surowe.
Dla większych łasuchów lub dla dzieci babeczki można fajnie udekorować bitą śmietaną (np. light ;) i posypką albo polać polewą czekoladową.
Średnia wartość energetyczna w sztuce: ok 80 kcal
wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukiniowe wypieki. te babeczki wyglądają niezwykle apetycznie :D
OdpowiedzUsuńCukiniowe, bez tłuszczu, i jeszcze z kakao? No to zapisuję :) Koniecznie muszę wypróbować. :3
OdpowiedzUsuńależ ciemne!
OdpowiedzUsuńniebywale kakaowe.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Super babeczki:) Fajnie, że dzięki cukinii fajnie smakują nawet bez tłuszczu! Do powtórzenia!
OdpowiedzUsuńsliczniutkie
OdpowiedzUsuńBaardzo czekoladowe i bez tłuszczu? Spełniasz marzenia ;-)
OdpowiedzUsuńczuć w smaku cukinię? :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie czuć :D
OdpowiedzUsuń