wtorek, 1 listopada 2011

Czekoladowe babeczki Z cukinii i BEZ tłuszczu

Tytuł wyszedł całkiem pokaźny, zupełnie tak samo jak ilość muffinek, której się tak nie spodziewałam. To było moje pierwsze podejście do wykonania ciasta z cukinią i teraz wiem, że na pewno nie ostatnie .
Babeczki są zwarte i wilgotne w środku, a do tego baaardzo czekoladowe.
Źródło: Baltic Maid



Składniki (na ok. 20-24 szt):

  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu waniliowego/ laska prawdziwej wanilii
  • 3/4 szklanki fruktozy ( nie miałam tyle, więc dałam 3/4 szkl brązowego cukru i 1/4 fruktozy)
  • szczypta soli
  • mus/przecier z jednego dużego jabłka *
  • Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, nawet przyprawa do piernika :)
  • ok. 0.5 kg cukinii (po starciu na drobnych oczkach i odciśnięciu powinno być ok. 350 g)


*Jeżeli nie mamy w domu gotowego musu z jabłek, to obieramy jedno duże lub 2 mniejsze jabłka, kroimy w bardzo drobną kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok. 1/4 szklanki) aż utworzy się jednolita masa i zostawiamy ją do przestygnięcia.

W jednej misce wymieszać jajka, wanilię, cukier, sól i mus jabłkowy. 
Do drugiej przesiać mąkę i kakao, dodać sodę i przyprawy,  wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. 
Dodać startą, odciśniętą cukinię i wmieszać ją w masę. 
Nastawić piekarnik na 170 stopni i przygotować foremki do babeczek (najlepiej silikonowe- z papierowych wychodzą twardsze).
Foremki wyłożyć masą  i piec przez ok. 35-40 min, aż ciasto przestanie być surowe.

Dla większych łasuchów lub dla dzieci babeczki można fajnie udekorować bitą śmietaną (np. light ;) i posypką albo polać polewą czekoladową.

Średnia wartość energetyczna w sztuce: ok 80 kcal


9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cukiniowe wypieki. te babeczki wyglądają niezwykle apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukiniowe, bez tłuszczu, i jeszcze z kakao? No to zapisuję :) Koniecznie muszę wypróbować. :3

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ciemne!
    niebywale kakaowe.



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Super babeczki:) Fajnie, że dzięki cukinii fajnie smakują nawet bez tłuszczu! Do powtórzenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Baardzo czekoladowe i bez tłuszczu? Spełniasz marzenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. czuć w smaku cukinię? :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)