poniedziałek, 31 października 2011

Risotto warzywno-czosnkowe

Sycące, dobre danie węglowodanowe :)

Składniki (2-3 porcje):

  • woreczek ugotowanego ryżu brązowego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 średniej papryki
  • ok. 10 pieczarek
  • Cebula
  • 3-4 plasterki szynki (np. polędwica drobiowa, ale pomijamy w wersji wegetariańskiej)
  • łyżka masła klarowanego miękkiego
  • ząbek czosnku
  • pół kulki mozzarelli ( u mnie light)
  • przyprawy (bazylia, oregano, tymianek)


Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę, cebulę  i szynkę w kostkę, pieczarki i mozzarellę w plastry.
Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy do niej paprykę i pieczarki.
Po ok. 5 min dodajemy cukinię i szynkę.
Po kolejnych 5 min wsypujemy ryż (ważne, żeby nie był rozgotowany), dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy na patelni ok 7-10 min i doprawiamy np. bazylią i tymiankiem.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy plastry mozzarelli, przyprószamy z wierzchu np. oregano i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min (uważać, żeby ser się nie przypalił- w razie czego zmniejszyć temperaturę).

4 komentarze:

  1. Uwielbiam to danie. Zdrowe, a i jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne :). Z proporcji, które podałaś w przepisie miałam obiad na 2 dni - sycące i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)