Składniki (2-3 porcje):
- woreczek ugotowanego ryżu brązowego
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 średniej papryki
- ok. 10 pieczarek
- Cebula
- 3-4 plasterki szynki (np. polędwica drobiowa, ale pomijamy w wersji wegetariańskiej)
- łyżka masła klarowanego miękkiego
- ząbek czosnku
- pół kulki mozzarelli ( u mnie light)
- przyprawy (bazylia, oregano, tymianek)
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę, cebulę i szynkę w kostkę, pieczarki i mozzarellę w plastry.
Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy do niej paprykę i pieczarki.
Po ok. 5 min dodajemy cukinię i szynkę.
Po kolejnych 5 min wsypujemy ryż (ważne, żeby nie był rozgotowany), dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy na patelni ok 7-10 min i doprawiamy np. bazylią i tymiankiem.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch układamy plastry mozzarelli, przyprószamy z wierzchu np. oregano i wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min (uważać, żeby ser się nie przypalił- w razie czego zmniejszyć temperaturę).
Uwielbiam to danie. Zdrowe, a i jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńkradnę przepis :D
OdpowiedzUsuńno zakochałam się po prostu!
OdpowiedzUsuńpyszne :). Z proporcji, które podałaś w przepisie miałam obiad na 2 dni - sycące i zdrowe :)
OdpowiedzUsuń