niedziela, 20 listopada 2011

Ciasteczka z żurawiną i orzechami

Zdrowe ciastka na bazie otrębów pszennych z dodatkiem płatków owsianych, na zewnątrz twarde i chrupiące, za to w środku mocno zbite i wilgotne przełamane smakiem orzechów i żurawiny :) Polecam!



Składniki (na blachę, ok. 20-25 ciasteczek):

  • Szkl otrębów pszennych
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl mleka
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat
  • po garści żurawiny i orzechów włoskich
  • łyżeczka masła
  • 5 łyżek fruktozy opcjonalnie (można nie dodawać cukrów)
Orzechy i żurawinę kroimy na mniejsze części, ale nie za drobno.
Resztę składników mieszamy i dodajemy bakalie. Mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce masy formułując ciasteczka w pewnej odległości od siebie (w trakcie pieczenia mogłoby się zlepić będąc za blisko siebie).
Piec ok. 35-40 min, aż na zewnątrz zaczną robić się twarde.
Studzić na kratce.

Wartość kaloryczna: ok. 45-50 kcal na ciastko.


10 komentarzy:

  1. Podoba mi się ta propozycja ;) Mam tylko orkiszowe otręby na stanie, ale myślę, że z takimi tez powinny być dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będą, w końcu nie ma to jak improwizacja na temat. Zwłaszcza w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wyglądają, może niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. prawie same otręby - biorę!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciasteczka do schrupania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowe i smaczne, czyli - krotko mowiac - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. monami- niedługo wstawię przepis z samymi otrębami :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)