Składniki (na blachę, ok. 20-25 ciasteczek):
- Szkl otrębów pszennych
- 1/2 szkl płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szkl mleka
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat
- po garści żurawiny i orzechów włoskich
- łyżeczka masła
- 5 łyżek fruktozy opcjonalnie (można nie dodawać cukrów)
Orzechy i żurawinę kroimy na mniejsze części, ale nie za drobno.
Resztę składników mieszamy i dodajemy bakalie. Mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce masy formułując ciasteczka w pewnej odległości od siebie (w trakcie pieczenia mogłoby się zlepić będąc za blisko siebie).
Piec ok. 35-40 min, aż na zewnątrz zaczną robić się twarde.
Studzić na kratce.
Wartość kaloryczna: ok. 45-50 kcal na ciastko.
Cudne, zdrowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta propozycja ;) Mam tylko orkiszowe otręby na stanie, ale myślę, że z takimi tez powinny być dobre;)
OdpowiedzUsuńNa pewno będą, w końcu nie ma to jak improwizacja na temat. Zwłaszcza w kuchni :)
OdpowiedzUsuńsmaczne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają, może niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńprawie same otręby - biorę!
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka do schrupania.
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne, czyli - krotko mowiac - idealne :)
OdpowiedzUsuńmonami- niedługo wstawię przepis z samymi otrębami :)
OdpowiedzUsuń