środa, 9 listopada 2011

Deser z musem jabłkowym

Jesienny 'odstresowywacz'

Składniki (2 porcje)

  • opakowanie (250g) serka homogenizowanego  np. 0% tłuszczu 
  • Duże, obrane jabłko
  • Po 2 garście (ok.20 g) otrębów granulowanych jabłkowych i płatków pełnoziarnistych (np. z Sante- Branflakes)
  • dowolny aromat
  • ew. Słodzik/miód/cukier do smaku


Jabłko kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku z  odrobiną wody (ok. 4 łyżek) i prażymy ok. 15 min często mieszając. Zostawiamy do przestudzenia.
Jeżeli chcemy mieszamy serek z aromatem i substancją słodzącą.
Serek ubijamy trzepaczką w celu napowietrzenia i uzyskania lekkiej konsystencji.
Kolejność układania warstw w salaterce: łyżka serka, otręby, mus jabłkowy, łyżka serka, płatki pełnoziarniste, resztka serka, ewentualnie plastry jabłka do ozdoby.
Można posypać cynamonem lub kakao :)

Przybliżona wartość kaloryczna: 195 kcal



5 komentarzy:

Co o tym sądzisz? ;)