poniedziałek, 28 listopada 2011

Batoniki orzechowe- miękkie i miodowe

Domowy odpowiednik wszystkich kupnych batonów muesli, bo bez zbędnej chemii i dający wiele radości i satysfakcji z możliwości przygotowania go samemu :) Są bardzo miękkie i z łatwością można odrywać od niego kawałki, ale trzyma formę i bez problemu można trzymać go w ręce jak normalny tego typu muesli bar. 
Dodatkowo wspomnę, że będzie mi bardzo miło, jeżeli polubisz lekko i przyjemnie na facebook'u :) 

Składniki (na ok. 8-10 porcji):

  • mniej niż 150 g mieszanki studenckiej z większą ilością orzechów, lub:


  • dowolnie skomponowane orzechy i bakalie
  • jajko
  • po 2 łyżki dowolnych otrębów lub płatków (u mnie: płatki owsiane i żytnie)
  • łyżka miodu
  • łyżka masła

1. Orzechy i bakalie siekamy niezbyt drobno, wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie.
2. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Prostokątną  formę ( u mnie keksówka) wykładamy równo i dokładnie papierem do pieczenia i wykładamy orzechową masą dokładnie ubijając, żeby byłą zwarta i wyrównując z góry. Dzięki temu batony będą miały odpowiedni kształt.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut (trzeba obserwować, czy po 12 min nie będzie wystarczało).  Po tym czasie wyłączamy piekarnik, czekamy ok 30. min, wyciągamy bardzo ostrożnie masę razem z papierem , odklejamy papier od brzegów i studzimy na kratce po czym wkładamy do lodów na ok. godzinę.
4. Ostrym nożem kroimy równe batony :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądaja znacznie lepiej niz sklepowe, uwielbiam takie łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie ;) Uwielbiam takie jeść, ale jeszcze nigdy nie robiłam ;) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasteczka/batoniki w wersji domowej mi smakują najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam kiedyś podobne ciasteczka, na pewno wypróbuję ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam przeglądać Twoje przepisy, ale dziś w końcu wypróbowałam ten na batoniki tylko z tą różnicą, że zrobiłam ciasteczka, wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Batoniki sa rewelayjne jesli ktos lubi flapjaci to polecam.Na miom stole sa zawsze.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)