Przepis inspirowany gazetką z przepisami dołączonego do wypiekacza.
Składniki:
- 250 ml mleka
- łyżka masła masła
- 3 łyżeczki fruktozy
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pełnoziarnistej (lub mieszanej, u mnie: Lubella Pełne Ziarno)
- 1 opakowanie suchych drożdży - 7g
- 2 garście -ok 50g- otrębów pszennych
- mleko do posmarowania bułek i opcjonalnie do posypania: u mnie mak i płatki owsiane
- woda/mleko w atomizerze
mąkę przesiewamy do miski z drożdżami, fruktozą i solą, dokładnie mieszamy. Lekko podgrzewamy mleko i dodajemy je do sypkich produktów. Dajemy masło i zgniatamy ciasto jakiś czas, aż będzie zwarte i zacznie odchodzić od ręki (parę minut) . W razie potrzeby podsypać jeszcze mąką lub dolać ostrożnie mleka.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1.5 godziny.
Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować dowolny kształt bułki i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą dowolnie naciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem i oprószyć posypką.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Bezpośrednio po wyjęciu spryskać wodą lub mlekiem z atomizera- wtedy będą chrupkie :)
Uwielbiam takie bułki, na pewno je niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuńjak ja bym chciała taką bułę na śniadanko..
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Schrupałabym taką ciepłą na śniadanie... :)
OdpowiedzUsuńIle jedna ma kcal? Wybacz, że zadręczam Cię tymi pytaniami, ale ubolewam, że nie podajesz kaloryczności, a wszystko wygląda tak smakowicie! : )
OdpowiedzUsuńUpiekłam, dodałam jeszcze pestki dyni, wyszły bardzo smaczne :) Szkoda tylko, że w przepisie brakuje czasu pieczenia i musiałam się domyślać.
OdpowiedzUsuńa czy mozna zastapic fruktoze po prostu cukrem ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można, z tymże cukru należy dać ok. 2 razy więcej niż fruktowzy.
Usuń