sobota, 26 listopada 2011

Chrupiące pełnoziarniste bułki

Bułeczki z wierzchu są przyjemnie chrupkie, natomiast w środku są zbite i wilgotne. Jak większość bułek- najlepiej smakują jeszcze na ciepło. I z dżemem :)
Przepis inspirowany gazetką z przepisami dołączonego do wypiekacza.

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • łyżka masła masła
  • 3 łyżeczki fruktozy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pełnoziarnistej (lub mieszanej, u mnie: Lubella Pełne Ziarno)
  • 1 opakowanie suchych drożdży - 7g
  • 2 garście -ok 50g- otrębów pszennych
  •  mleko do posmarowania bułek i opcjonalnie do posypania: u mnie mak i płatki owsiane
  • woda/mleko w atomizerze 

Wszystkie składniki wsypujemy do pojemnika automatu do wypiekania chleba w kolejności ich wymienienia (bez mleka do posmarowania, posypki i wody) i ustawiamy na program zgniatania ciasta lub wyrabiamy ciasto samemu:


mąkę przesiewamy do miski z drożdżami, fruktozą i solą, dokładnie mieszamy. Lekko podgrzewamy mleko i dodajemy je do sypkich produktów.  Dajemy masło i zgniatamy ciasto jakiś czas, aż będzie zwarte i zacznie odchodzić od ręki (parę minut) . W razie potrzeby podsypać jeszcze mąką lub dolać ostrożnie mleka.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1.5 godziny.

Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować dowolny kształt bułki i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą dowolnie naciąć ostrym nożem, posmarować mlekiem i oprószyć posypką.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 
Bezpośrednio po wyjęciu spryskać wodą lub mlekiem z atomizera- wtedy będą  chrupkie :)


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie bułki, na pewno je niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja bym chciała taką bułę na śniadanko..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają! Schrupałabym taką ciepłą na śniadanie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile jedna ma kcal? Wybacz, że zadręczam Cię tymi pytaniami, ale ubolewam, że nie podajesz kaloryczności, a wszystko wygląda tak smakowicie! : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam, dodałam jeszcze pestki dyni, wyszły bardzo smaczne :) Szkoda tylko, że w przepisie brakuje czasu pieczenia i musiałam się domyślać.

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy mozna zastapic fruktoze po prostu cukrem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można, z tymże cukru należy dać ok. 2 razy więcej niż fruktowzy.

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)