Dodatkowo wspomnę, że będzie mi bardzo miło, jeżeli polubisz lekko i przyjemnie na facebook'u :)
- mniej niż 150 g mieszanki studenckiej z większą ilością orzechów, lub:
- dowolnie skomponowane orzechy i bakalie
- jajko
- po 2 łyżki dowolnych otrębów lub płatków (u mnie: płatki owsiane i żytnie)
- łyżka miodu
- łyżka masła
1. Orzechy i bakalie siekamy niezbyt drobno, wkładamy do miski i dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie.
2. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni. Prostokątną formę ( u mnie keksówka) wykładamy równo i dokładnie papierem do pieczenia i wykładamy orzechową masą dokładnie ubijając, żeby byłą zwarta i wyrównując z góry. Dzięki temu batony będą miały odpowiedni kształt.
3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut (trzeba obserwować, czy po 12 min nie będzie wystarczało). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, czekamy ok 30. min, wyciągamy bardzo ostrożnie masę razem z papierem , odklejamy papier od brzegów i studzimy na kratce po czym wkładamy do lodów na ok. godzinę.
4. Ostrym nożem kroimy równe batony :)
Wyglądaja znacznie lepiej niz sklepowe, uwielbiam takie łakocie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ;) Uwielbiam takie jeść, ale jeszcze nigdy nie robiłam ;) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka/batoniki w wersji domowej mi smakują najbardziej.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne ciasteczka, na pewno wypróbuję ten przepis :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam przeglądać Twoje przepisy, ale dziś w końcu wypróbowałam ten na batoniki tylko z tą różnicą, że zrobiłam ciasteczka, wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńBatoniki sa rewelayjne jesli ktos lubi flapjaci to polecam.Na miom stole sa zawsze.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest fantastyczny cała rodzina się zajada :)
OdpowiedzUsuńTo był naprawdę ciekawy artykuł! Wspaniałe, że można tu znaleźć takie wartościowe treści. Pozdrawiam serdecznie autora!
OdpowiedzUsuńWejdź na naszą stronę główną,
Wejdź na naszą stronę główną,
Sprawdź nasze aktualności, Zapisz się tutaj