sobota, 15 października 2011

Ziołowy chleb na jogurcie

Od jakiegoś czasu praktykuję pieczenie chleba, a praktyka ta ostatnio przerzuciła się na automat do pieczenia chleba (to duże ułatwienie, naprawdę), przez co trochę więcej kombinuję. Wtedy zawsze na wszelki wypadek zapisuję ile jakich produktów nawrzucałam, żeby w razie udanego eksperymentu móc odtworzyć przepis (i czasami nawet się udaje :)
Dzisiaj zaprezentuję Wam mieszankę ziołową na jogurcie naturalnym, który przerabiałam najczęściej. Smak i zapach jest dość charakterystyczny i aromatyczny, a sam chleb jest ciężki, zwarty i przyjemnie wilgotny w środku.
Z tych samych składników można przygotować chleb tradycyjnie, ale podaję przepis do wyrobienia w automacie.


Składniki (na ok. 1000 g)

  • 150 ml wody
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu naturalnego 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g mąki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • opcjonalnie: 
  • -2 garście dowolnych otrębów
  • -2 łyżki niemielonego siemienia lnianego
  • zioła: po łyżeczce słodkiej papryki, bazylii, tymianku oraz pół łyżeczki imbiru
  • 1.5 łyżeczki suszonych drożdży

Wszystkie składniki umieszczamy po kolei w maszynie do pieczenia uważając, aby płyny z solą nie połączyły się z drożdżami. Najlepszy program będzie dla pieczywa razowego, a stopień spieczenia skórki średni. Po upieczeniu najlepiej odparować na kratce.
Wspaniale smakuje jeszcze ciepły :)

1 komentarz:

  1. O, świetny przepis. Ziołowy posmak musi być całkiem ciekawy.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)