Składniki (na porcję ok. 5 placuszków):
- 2-3 łyżki serka wiejskiego
- jajko
- Kopiasta łyżka mąki (u mnie żytnia)
- Dowolne otręby ( u mnie po łyżce owsianych, pszennych i żytnich)
- niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier/słodzik/miód do smaku (o mnie 2 łyżeczki miodu)
- ew. aromat i przyprawy (u mnie cynamon i kakao :))
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, chwilkę czekamy, aż otręby napęcznieją.
Smażymy na teflonowej patelni, odwracamy, gdy pod spodem się zetną.
Podawać z jogurtem, owocami, dżemem, polewą, czy z czymkolwiek macie ochotę ! :)
Uwielbiam serek wiejski, więc takie placuszki na bank by mi zasmakowały. ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie wszamałam serek wiejski, szkoda, że nie weszłam tu wcześnie, bo mogłam zrobić te placuszki
OdpowiedzUsuńIle kalorii może mieć jeden taki placuszek? :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre! Po raz pierwszy wyszły mi nie rozpadając się przy przewracaniu!
OdpowiedzUsuń