środa, 12 października 2011

Placuszki z serka wiejskiego

Lekka lub lżejsza alternatywa dla zwykłych placków :) Tych skład jest bardzo prosty i dowolnie można sterować smakiem, który wzbogaci śmietankowy posmak serka:

Składniki (na porcję ok. 5 placuszków):
  • 2-3  łyżki serka wiejskiego
  • jajko
  • Kopiasta łyżka mąki (u mnie żytnia)
  • Dowolne otręby ( u mnie po łyżce owsianych, pszennych i żytnich)
  • niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier/słodzik/miód do smaku (o mnie 2 łyżeczki miodu)
  • ew. aromat i przyprawy (u mnie cynamon i kakao :))


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, chwilkę czekamy, aż otręby napęcznieją.
Smażymy na teflonowej patelni, odwracamy, gdy pod spodem się zetną.
Podawać  z jogurtem, owocami, dżemem, polewą, czy z czymkolwiek macie ochotę ! :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam serek wiejski, więc takie placuszki na bank by mi zasmakowały. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wszamałam serek wiejski, szkoda, że nie weszłam tu wcześnie, bo mogłam zrobić te placuszki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kalorii może mieć jeden taki placuszek? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre! Po raz pierwszy wyszły mi nie rozpadając się przy przewracaniu!

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)