Dzisiaj zaprezentuję Wam mieszankę ziołową na jogurcie naturalnym, który przerabiałam najczęściej. Smak i zapach jest dość charakterystyczny i aromatyczny, a sam chleb jest ciężki, zwarty i przyjemnie wilgotny w środku.
Z tych samych składników można przygotować chleb tradycyjnie, ale podaję przepis do wyrobienia w automacie.
Składniki (na ok. 1000 g)
- 150 ml wody
- 1.5 łyżeczki soli
- 250 ml jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy z oliwek
- 300 g mąki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej
- 150 g mąki orkiszowej
- opcjonalnie:
- -2 garście dowolnych otrębów
- -2 łyżki niemielonego siemienia lnianego
- zioła: po łyżeczce słodkiej papryki, bazylii, tymianku oraz pół łyżeczki imbiru
- 1.5 łyżeczki suszonych drożdży
Wszystkie składniki umieszczamy po kolei w maszynie do pieczenia uważając, aby płyny z solą nie połączyły się z drożdżami. Najlepszy program będzie dla pieczywa razowego, a stopień spieczenia skórki średni. Po upieczeniu najlepiej odparować na kratce.
Wspaniale smakuje jeszcze ciepły :)
O, świetny przepis. Ziołowy posmak musi być całkiem ciekawy.
OdpowiedzUsuń