Spód:
- Szklanka płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów pszennych
- 3 łyżki otrębów owsianych (można dać 5)
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 2 jajka
- szklanka jogurtu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 4-5 łyżek miodu (posłodzić do smaku czymkolwiek)
- dowolny aromat
- ew. posiekane bakalie ( u mnie migdały)
- ew. 2 łyżki kakao
- Małe jabłko w kosteczkach
Wszystkie składniki prócz jabłka dokładnie wymieszać, wylać do formy z papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć jabłko. Piec 25 min w 180 stopniach. Upieczony spód można lekko nasączyć (np. kawą)
UWAGA! Osoby, które w codziennej diecie nie spożywają zbyt dużo błonnika nie powinny jeść tego spodu (otręby zawierają go bardzo dużo) bez stopniowego zwiększania ilości błonnika (może to powodować wzdęcia)
Wierzch:
- 1.5 opakowania budyniu waniliowego (najlepiej bez cukru) lub budyń robiony samemu
- 450 ml mleka
- cukier/miód/słodzik do smaku
- jabłko w kostce
- łyżka żelatyny rozpuszczona z niewielkiej ilości wrzątku
Gotujemy budyń wg. przepisu, ale w 450 ml mleka, żeby wyszedł gęsty. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i pokrojone jabłko i ew. dodajemy cynamon.
Przestudzoną lekko masę kładziemy na wystudzony na kratce spód. Posypuję granulowanymi otrębami.
Polewa:
opcjonalnie można zrobić kleksy z polewy. Ja swoją zrobiłam z 3 łyżek mleka w proszku, 2 łyżek kakao i 2 łyżek wrzątku oraz łyżeczki fruktozy.
Całość wstawić do lodówki na 2-3 h, najlepiej pod folią spożywczą, aby zapachy nie przesiąkły.
Wygląda bardzo smakowicie....a składniki: samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńNa pierwszym zdjęciu cudne! Takie co to zjeść i oblizać palce;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Świetnie Ci wyszło to ciacho :) I jeszcze te otręby, które uwielbiam w wypiekach ;)
OdpowiedzUsuńJestem zaciekawiona... To tak się da? Ciasto z tak dużą ilością błonnika? WoW! :-)) Gratuluję. :-)
OdpowiedzUsuńBłonnik jem kilogramami, więc się nie boję ;)
OdpowiedzUsuńno nie do końca tak super zdrowo, bo większość osób taka ilość błonnika mogłaby ''zabić''.
OdpowiedzUsuńale bardzo pomysłowo.
zainspirowałaś mnie i proszę! W mojej kuchni też zagościło to ciacho.
OdpowiedzUsuńhttp://dear-sleep.blogspot.com/2012/12/bomba-blonnikowa-z-jablkiem-i-budyniem.html
jak duża jest blacha do pieczenia?
OdpowiedzUsuń