Składniki (dla 4 os.):
- 2 torebki ryżu brązowego
- warzywa, u mnie:
- cukinia (półplastry)
- kalafior (różyczki)
- brokuł (różyczki)
- papryka (cienkie paski)
- kukurydza
- cebula
- włoszczyzna
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka miękkiego masło klarowanego
- ząbek czosnku
- kubek bulionu (najlepiej po włoszczyźnie)
- przyprawy (sól, pieprz, papryka)
Ryż gotować ok. 25 min . Ugotowany odstawić do odsączenia.
W tym czasie ugotować w jednym garnku włoszczyznę, a w drugim kalafior i brokuł, tak aby warzywa nie były za bardzo miękkie (dojdą w woku). Wywar z włoszczyzny wlewamy do kubka.
W woku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę i paprykę. Po chwili wrzucamy pokrojone wszystkie warzywa i dosypujemy ryż.
Łyżkę masła mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i dodajemy do ryżu. Mieszamy.
Po 5 minutach zalewamy kubkiem (ok. 400 ml) bulionu. Dusimy przez jakieś 10-15 min i pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ostrej papryki (lub opcjonalnie).
Pychota!!!! Lekko, zdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :) mam w domu zamrożone warzywa, kiedyś na "obiad w 15 minut" nadadzą się w sam raz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż z warzywami! Polubiłam to połączenie podczas diety i do teraz jest to jeden z moich faworytów. :) Co do czosnkowego posmaku, jestem na tak.
OdpowiedzUsuńDanie wspaniałe,coś dla mnie bo lubie i ostro i czosnkowo :-)
OdpowiedzUsuń