poniedziałek, 10 października 2011

Ryż z warzywami ostro i czosnkowo

Powstałe pod wpływem presji, braku czasu i oczekiwań głodnych domowników. O lekkim  maślanym smaku, czosnkowym aromacie i ostrej nucie papryki;

Składniki (dla 4 os.):
  • 2 torebki ryżu brązowego
  • warzywa, u mnie:
  • cukinia (półplastry) 
  • kalafior (różyczki)
  • brokuł (różyczki)
  • papryka (cienkie paski)
  • kukurydza
  • cebula
  • włoszczyzna
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka miękkiego masło klarowanego
  • ząbek czosnku
  • kubek bulionu (najlepiej po włoszczyźnie) 
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka)


Ryż gotować ok. 25 min . Ugotowany odstawić do odsączenia.
W tym czasie ugotować w jednym garnku włoszczyznę, a w drugim kalafior i brokuł, tak aby warzywa nie były za bardzo miękkie (dojdą w woku). Wywar z włoszczyzny wlewamy do kubka.
W woku rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę i paprykę. Po chwili wrzucamy pokrojone wszystkie warzywa i dosypujemy ryż.
Łyżkę masła mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i dodajemy do ryżu. Mieszamy.
Po 5 minutach zalewamy kubkiem (ok. 400 ml) bulionu.  Dusimy przez jakieś 10-15 min i pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ostrej papryki (lub opcjonalnie).

4 komentarze:

  1. Pychota!!!! Lekko, zdrowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :) mam w domu zamrożone warzywa, kiedyś na "obiad w 15 minut" nadadzą się w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryż z warzywami! Polubiłam to połączenie podczas diety i do teraz jest to jeden z moich faworytów. :) Co do czosnkowego posmaku, jestem na tak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie wspaniałe,coś dla mnie bo lubie i ostro i czosnkowo :-)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)