środa, 5 października 2011

Twarogowe leniwe z jabłkami

Jesień obrodziła nam jak co roku piękne, soczyste jabłuszka, stąd też tak często używam ich ostatnio w swoich przepisach ;) Dzisiaj kolejna jabłkowa propozycja, a mianowicie na kluski leniwe z twarogu :

Skład
  • Kostka twarogu (zazwyczaj 200 g)
  • jajko
  • cukier/słodzik (u mnie 2.5 łyżki fruktozy)
  • 2-3 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista) LUB 3 łyżki otrębów
  • opcjonalnie: garść otrębów (dla wzbogacenia)
  • mus jabłkowy lub jedno małe zmiksowane jabłko
  • ew. cynamon
Twaróg rozgniatamy z jajkiem, cukrem, mąką i opcjonalnymi otrębami. 
Zagotowujemy wodę i zmniejszamy na mały gaz.
Masę twarogową ugniatamy w małe kluseczki (najlepiej za pomocą łyżeczki zwilżonej wodą) i wkładamy do wrzątku.
Gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch.
UWAGA- trzeba uważać, żeby nie rozgotować, bo zamiast zwartej formy wyjdzie pacia. 


Wkładamy na talerz, dodajemy mus, ewentualnie posypujemy cynamonem :)

4 komentarze:

  1. ja zwykle dodaję jednak więcej mąki, bo wolę jak są zwarte, ale na dietetyczny obiad, chętnie spróbuję takich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i aromatyczne. Jabłka i cynamon w kluskach to kuszące połączenie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się pomysł zastąpienia mąki otrębami!

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)