Wersja bazowa |
Edycja limitowana |
Składniki (na 30standardowych lub 15-16 gigantów)
- 240 g mąki żytniej
- 120 g masła klarowanego (lub zwykłego)
- 200 g cukru (u mnie 50g białego, 50g brązowego i 50g fruktozy)
- 2 żółtka + białko
- 1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat (waniliowy/ śmietankowy)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a w dużej misce ucieramy jajka z cukrem i masłem (w temp. pokojowej) na puszystą masę razem z aromatem (do 5 minut mikserem).
Dosypujemy stopniowo mąkę cały czas mieszając. W razie trudności można przejść do ugniatania ręką jak przy cieście drożdżowym do czasu, aż składniki się połączą w jednolitą masę zbitą w kulkę.
Na dwóch blaszkach wyłożyć papier do pieczenia, układać na niej niewielkie kulki z ciasta w dość dużej odległości od siebie:
Kuleczki spłaszczyć (np. dnem szklanki) i w razie potrzeby wyrównać poszarpane brzegi:
W wersji niecodziennej można dać dodatki, np. furorę robią lentilki lub m&ms dobrze wciśnięte w ciasto na całej powierzchni:
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-17 min aż będą odpowiednio rumiane.
Wyciągamy i delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Dopiero w tym momencie staną się chrupkie.
Preferuję jeść w wersji bazowej, ale można przyozdobić :)
powiedz mi, bo jestem totalym laikiem w tej kwestii. Widziałam w sklepie masło klarowane w takich dużych wiaderkach. Ono jest płynne, czy ma konsystencję zwyklego masła?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka! (i wyrzuty sumienia po zjedzeniu takich sa mniejsze;))
OdpowiedzUsuńProste i smakowite. Pewnie przyozdobiłabym niektóre polewą z gorzkiej czekolady :)
OdpowiedzUsuńCzy znana jest może kaloryczność owych ciasteczek? :)
OdpowiedzUsuńStary ten przepis ;) ale az musze skomentowac... Zrobilem na jego bazie troche inne ciasteczka - dalem dwa całe jajka, zamiast cukru uzylem slodzika, dzieki temu ciasteczka byly mniej kruche, bardziej "suche" (dla jednych to lepiej dla innych gorzej), dodalem rowniez kakao dla smaku zamiast aromatu. Ciasteczka wyszly super :) dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuń