czwartek, 6 października 2011

Chrupkie żytnie ciasteczka

...a zaletą ich jest to, że można je fantazyjnie i dowolnie przyozdabiać! :) Dzięki temu nada się dla domowników na zwykły jesienny dzień lub dla dzieci czy też w prezencie z kolorowymi dodatkami :
Wersja bazowa
Edycja limitowana
Składniki (na 30standardowych lub 15-16 gigantów)
  • 240 g mąki żytniej
  • 120 g masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 200 g cukru (u mnie 50g białego, 50g brązowego i 50g fruktozy)
  • 2 żółtka + białko
  • 1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat (waniliowy/ śmietankowy)

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a w dużej misce ucieramy jajka z cukrem i masłem (w temp. pokojowej) na puszystą masę razem z aromatem (do 5 minut mikserem).
Dosypujemy stopniowo mąkę cały czas mieszając. W razie trudności można przejść do ugniatania ręką jak przy cieście drożdżowym do czasu, aż składniki się połączą w jednolitą masę zbitą w kulkę. 
Na dwóch blaszkach wyłożyć papier do pieczenia, układać na niej niewielkie kulki z ciasta w dość dużej odległości od siebie:


Nastawić piekarnik na 170-180 stopni.
Kuleczki spłaszczyć (np. dnem szklanki) i w razie potrzeby wyrównać poszarpane brzegi:

W wersji niecodziennej można dać dodatki, np. furorę robią lentilki lub m&ms dobrze wciśnięte w ciasto  na całej powierzchni:

Wkładamy do  nagrzanego piekarnika na 15-17 min aż będą odpowiednio rumiane.
Wyciągamy i delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Dopiero w tym momencie staną się chrupkie.

Preferuję  jeść w wersji bazowej, ale można przyozdobić :)

5 komentarzy:

  1. powiedz mi, bo jestem totalym laikiem w tej kwestii. Widziałam w sklepie masło klarowane w takich dużych wiaderkach. Ono jest płynne, czy ma konsystencję zwyklego masła?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka! (i wyrzuty sumienia po zjedzeniu takich sa mniejsze;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i smakowite. Pewnie przyozdobiłabym niektóre polewą z gorzkiej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy znana jest może kaloryczność owych ciasteczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Stary ten przepis ;) ale az musze skomentowac... Zrobilem na jego bazie troche inne ciasteczka - dalem dwa całe jajka, zamiast cukru uzylem slodzika, dzieki temu ciasteczka byly mniej kruche, bardziej "suche" (dla jednych to lepiej dla innych gorzej), dodalem rowniez kakao dla smaku zamiast aromatu. Ciasteczka wyszly super :) dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)