niedziela, 23 października 2011

Placuszki z twarogu

Patent podobny do, a w zasadzie nawet taki sam, jak w przypadku placuszków z serka wiejskiego. Te nie mają już takiego śmietankowego posmaku, za to świetnie się nada dla wielbicieli sera :) Przepis w wersji na słodko:
Placuszki z domowym dżemem wiśniowym
Placuszki w tradycyjnym kształcie


Składniki;

  • 150 g twarogu (3/4 kostki)
  • jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki (u mnie żytnia)
  • 2-3 łyżki otrębów ( u mnie owsiany, żytnie i pszenne)
  • opcjonalnie:
  •  cukier/słodzik do smaku (łyżka fruktozy)
  • aromat  (np. wanilia, śmietankowy)
  • kakao, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa etc...

Składniki dokładnie ze sobą mieszamy uważając, żeby twarogu nie rozgnieść za bardzo (nieduże kawałki w tym przypadku są nawet pożądane).
Odstawić na 10-15 aż otręby spęcznieją.
Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niewielkim ogniu. Robimy to w ten sposób, że rozprowadzamy jedną łyżkę masy na patelni w formę placuszka i po chwili obracamy na drugą stronę.


Podawać z ulubionym dodatkiem np. dżemem, sosem itp.

6 komentarzy:

  1. Pyszne placuszki :) Te gwiazdki nastrajają mnie świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czemu nie ma ilości kcal;(??

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła takie placuszki. Już nie raz próbowałam robić i jeszcze ani razu mi nie wyszły, nie wiem czemu.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)