Placuszki z domowym dżemem wiśniowym |
Placuszki w tradycyjnym kształcie |
Składniki;
- 150 g twarogu (3/4 kostki)
- jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mąki (u mnie żytnia)
- 2-3 łyżki otrębów ( u mnie owsiany, żytnie i pszenne)
- opcjonalnie:
- cukier/słodzik do smaku (łyżka fruktozy)
- aromat (np. wanilia, śmietankowy)
- kakao, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa etc...
Składniki dokładnie ze sobą mieszamy uważając, żeby twarogu nie rozgnieść za bardzo (nieduże kawałki w tym przypadku są nawet pożądane).
Odstawić na 10-15 aż otręby spęcznieją.
Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niewielkim ogniu. Robimy to w ten sposób, że rozprowadzamy jedną łyżkę masy na patelni w formę placuszka i po chwili obracamy na drugą stronę.
Podawać z ulubionym dodatkiem np. dżemem, sosem itp.
pyszne gwiazdki!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie;)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :) Te gwiazdki nastrajają mnie świątecznie!
OdpowiedzUsuńCzemu nie ma ilości kcal;(??
OdpowiedzUsuńNa oko 350-380 :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie placuszki. Już nie raz próbowałam robić i jeszcze ani razu mi nie wyszły, nie wiem czemu.
OdpowiedzUsuń