środa, 28 września 2011

Otrębowiec kakaowy z owocami

Pomysł zrobienia tego ciasta powstał z chęci smacznej, ale za to pysznej przekąski i w tej roli sprawdza się idealnie, ponieważ z racji braku mąki w przepisie raczej nie nadaje się na "salony", za to jako coś do przekąszenia  w sam raz :)


Składniki (na tradycyjną keksówkę) :

  • 2.5 szklanki otrębów (dałam 1.5 szkl pszennych, 0.5 owsianych i 0.5 żytnich)
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • cukier/miód/słodzik do smaku ( u mnie 3.5 łyżki fruktozy)
  • 2 łyżki kakao (można pominąć)
  • 0.5 szklanki mleka
  • aromat (np. waniliowy)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce (u mnie jabłka i śliwki)


Białka ubijam na sztywno z fruktozą.
Śliwki przekrawam na pół i wyciągam pestki, jabłko obieram i kroję w grubszą kostkę.
Do ubitych białek dodaję resztę składników prócz jabłek i mieszam.
Masę wylewam do keksówki (wyłożonej papierem lub natłuszczonej), wyrównuję i kładę na wierzch śliwki przekrojoną stroną do góry.
Wstawiam w 180 stopni do piekarnika do suchego patyczka (w zależności od piekarnika od 45 do nawet 60', u mnie wystarczyło 50).

9 komentarzy:

  1. Otręby żądzą! U mnie prawie wszystko z otrębami, muszę w końcu coś innego wrzucić dla odmiany :D Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście - może i nie na salony, a bo po wypieczeniu wygląda jak, za wielkim przeproszeniem, zeschły krowi placek... ale za to naprawdę jest dobre! ;D I wartościowe! - można sobie wcinać ze spokojem :))

    Pozdrawiam,
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowy wypiek, a przy tym wygląda bardzo smacznie!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie. Bardzo lubię ciasta, które można podciągnąć pod kategorię zdrowych. Z kakaem - zawsze jestem na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować!:) uwielbiam takie zdrowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowy, smaczny wypiek :) poproszę kawałek .

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi tam wyglad nie przeszkadza. Wazne, ze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy jeszcze nie piekłam niczego z otrębów. :) Świetny przepis, do wypróbowania. :D

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)