poniedziałek, 26 września 2011

Niebiańsko lekkie mleczko

Jest to sposób, gdy zostaną nam niechciane białka (np. po jakiś wypiekach), a przy okazji mamy ochotę na coś dobrego. Takie mleczko jest dużo lżejsze niż tradycyjne z jogurtem i konsystencją przypomina mus.
Potrzebujemy:
  • Białka (u mnie niecałe 4)
  • czubata łyżka żelatyny
  • odrobina gorącej wody
  • łyżka kakao
  • cukier/słodzik do smaku


Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. 
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i substancją słodzącą. Dodajemy żelatynę. Połowę masy wylewamy do wybranej formy i wstawiamy do lodówki.
Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Przelewamy na masę z lodówki, która w tym czasie powinna już lekko stężeć. 

10 komentarzy:

  1. Marzę o takiej leciusieńskiej, rozpływającej się w ustach 'chmurce'... kiedyś robiłam podobne mleczko, ale teraz trochę się boję surowych jaj T.T

    Pozdrawiam,
    Nenecha (korzystająca z konta Panny AiS :))

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze się trochę boję surowych białek... ale kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię takie samo tylko z galaretką. Pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś bardzo często robiłam podobne, a teraz... jakoś mi się o nim zapomniało:( Twoje pięknie i lekko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się i sądzę, że mojej córeczce spodoba się jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie jeszcze bardziej jej się spodoba, jak zamiast żelatyny doda się ulubioną galaretkę owocową ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile to może mieć kalorii? :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)