- ok. 360 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok.3 szklanki)
- 30 g masła klarowanego (2-3 łyżki)
- 120 g brązowego cukru LUB 60g brązowego i 60 zwykłego (ok. pół szklanki)
- 15 g świeżych drożdży lub opakowanie (7g) drożdży instant
- 2 żółtka
- mleko (od pół do całej szklanki)
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia. W tym czasie do jednej miski wsypać mąkę i drożdże, w drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać tę masę do pierwszej miski. Wymieszać i ugniatając stopniowo, ostrożnie dodawać mleko, żeby ciasto nie zrobiło się wodniste.
Można przełożyć na blat i dobrze wyrobić do elastyczności ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1h).
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 3 części, z każdej uformować kulkę i rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na cienki, okrągły placek. Wyciąć trójkąty, na podstawę nałożyć nadzieje, zawinąć i położyć na blachę. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 25-30 min (do zarumienienia) w 170 stopniach. Po wystygnięciu przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
Farsz twarogowo--migdałowy
Gdy ciasto rośnie możemy wyciągnąć nadzienie np. ulubiony gęsty dżem, marmoladę lub czekoladę.
Ja proponuję spróbować z twarogiem przypominającym smak amaretto. Wystarczy urobić dobrze kostkę twarogu (ucierać ok. 10 min) z cukrem do smaku i odrobiną aromatu migdałowego.
tak lekko oprószone.. ładne:-)
OdpowiedzUsuńSmakowite:) i zdrowe
OdpowiedzUsuńja ostatnio wreszcie przekonałam mamę do mąki pełnoziarnistej. Co prawda sama z siebie jej nie użyje, ale jeśli poproszę to dorzuci i nie kręci już nosem np. na pełnoziarniste naleśniki :)
OdpowiedzUsuńNie jest napisane kiedy należy dodać rozpuszczone i ostudzone masło klarowane...dla osób początkujących to ważne :-)
OdpowiedzUsuńCześć
OdpowiedzUsuńMożna zamiast mleka dać kefiru wyjdą tez?