wtorek, 30 sierpnia 2011

Zapiekany kalafior z cukinią

Łatwa i lekka zapiekanka jarska:


                                                 
Składniki:
  • Mały kalafior
  • Cukinia
  • Papryka
  • Por
  • Seler 
  • Pietruszka
  • Marchew
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • łyżeczka oliwy
  • Przyprawy


Kalafior dzielimy na różyczki, a włoszczyznę obieramy i kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 4-7 minut. 
W tym czasie: cebulę kroimy w prążki, paprykę w cienkie paski i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w talarki cukinię. Dusimy do miękkości. 
Zawartość z garnka odcedzamy zostawiając wywar, wkładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na to kładziemy warzywa z patelni, posypujemy przyprawami i zalewamy odrobiną wywaru. Na wszystko kładziemy plastry pomidora, posypujemy bazylią. 
Wkładamy na nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika na ok. 30 min. 


WSKAZÓWKA: można urozmaicić dodając wędlinę pokrojoną w paski lub kawałki kurczaka/indyka

1 komentarz:

  1. Hmm, ciekawy przepis. Do makaronu i mięsa bardzo fajny dodatek. ; >

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)