Łatwa i lekka zapiekanka jarska:
Składniki:
- Mały kalafior
- Cukinia
- Papryka
- Por
- Seler
- Pietruszka
- Marchew
- 2 cebule
- 2 pomidory
- łyżeczka oliwy
- Przyprawy
Kalafior dzielimy na różyczki, a włoszczyznę obieramy i kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 4-7 minut.
W tym czasie: cebulę kroimy w prążki, paprykę w cienkie paski i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w talarki cukinię. Dusimy do miękkości.
Zawartość z garnka odcedzamy zostawiając wywar, wkładamy na dno żaroodpornego naczynia. Na to kładziemy warzywa z patelni, posypujemy przyprawami i zalewamy odrobiną wywaru. Na wszystko kładziemy plastry pomidora, posypujemy bazylią.
Wkładamy na nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika na ok. 30 min.
WSKAZÓWKA: można urozmaicić dodając wędlinę pokrojoną w paski lub kawałki kurczaka/indyka
Hmm, ciekawy przepis. Do makaronu i mięsa bardzo fajny dodatek. ; >
OdpowiedzUsuń