poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zdrowa tarta na zielono

Na zielono, czyli z czym? Oczywiście, że z moim ukochanym szpinakiem!!! Dodatkiem są cukinia i parę innych warzyw, ale na pewno dominuje smak szpinaku :) Gorąco zapraszam amatorów tego zielonego specjału do przetestowania tego przepisu. Danie smakuje na gorąco prosto z piekarnika lub ciepłe, odgrzane następnego dnia ;)




Składniki (na małą formę do tart- ok. 8 porcji):
Ciasto:

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 60 g masła (u mnie klarowane)
  • 1 małe jajko
  • Szczypta soli
  • Przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, tymianek)


Nadzienie:

  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki
  • Duża cebula (najlepiej czerwona)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy


Sos:

  • 1 op.(200 g ) serka wiejskiego (u mnie light)
  • 2  małe jajka
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • Przyprawy

Mąkę, zimne masło i resztę składników zgniatamy na ciasto o jednolitej konsystencji. Zbijamy w kulkę, owijamy w folię i wstawiamy na 30-45 min do zamrażalnika.

Szpinak rozmrażamy w garnku, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. 
Resztę warzyw kroimy, podsmażamy do miękkości na patelni i dodajemy do szpinaku. Mieszamy. 

Składniki na sos (po odlaniu zbędnej wody z serka wiejskiego) dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty i dziurkujemy widelcem cały spód. 
Podpiekamy w 180 stopniach przez 15 min z obciążeniem (np. fasolki) i 5 min bez obciążenia. 

Na podpieczone ciasto wylewamy nadzienie szpinakowe, a na wierzch wylewamy sos. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach (trzeba obserwować). 

Wartość kaloryczna:.ok. 250 kcal/ porcja





10 komentarzy:

Co o tym sądzisz? ;)