poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sos anchois do sałatki

Hej,

Jakoś tak widzę, że trochę się tego lata musiałam zabawić,  skoro ostatni wpis jest o ulubieńcach lipca, a tu już tuż-tuż zbliżają się ulubieńcy sierpnia ;) Ale już naprawiam swój błąd i szykuję parę wpisów dla Was. Niektóre to przepisy, niektóre są 'lekkie i przyjemne' ;)

Dzisiaj proponuję Wam taki trik na przemycenie trochę rybek do dań na bazie sałatek. Mowa tutaj o małych, zdrowych rybkach przypominających sardele- anchois.

Na zdjęciach może nie jest zbyt lekko, bo taki jeden Łasuch, który lubi sos z anchois i jednocześnie ma zamiłowanie do kurczaka smażonego w panierce.... właśnie to sobie włożył do swojej sałatki, ale może i Wam to przypadnie do gustu ;)



Składniki na sos (na ok. 3 porcje):


  • Opakowanie anchois (100 g)
  • 1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz


Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do jednolitej masy. Dodajemy tyle pieprzu, aby było dość ostre. I tyle :)

Do sałatki użyłam: świeżego szpinaku, pomidorków koktajlowych, 3 kolorów papryki, pierś z kurczaka, grzanki i ziarna słonecznika.


Średnia wartość kaloryczna: ok. 90 kcal/ porcja sosu. 




1 komentarz:

  1. myślę, że są gorsze rzeczy od domowego panierowanego kurczaka ;) a taki sos koniecznie muszę w końcu wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)