Składniki (na 3 porcje):
- ok. 150 g makaronu np. rurki
- 1 brokuł
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 1 kulka mozzarelli
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minuty.
Resztę warzyw dowolnie kroimy i podsmażamy chwilę na patelni. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy aldente.
Przygotowujemy żaroodporne naczynie, do którego wrzucamy makaron i warzywa.
Pół mozzarelli kroimy w kostkę i mieszamy z resztą w żaroodpornym naczyniu. Plastry kładziemy wierzch dania. Możemy posypać np. oregano.
Przykrywamy wierzch folią aluminiową i wstawiamy danie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 20 min (obserwować czy ser się nie przypala).
Po upieczeniu dzielimy na porcje.
Wartość kaloryczna: ok. 340 kcal/ porcja
Potrzebne produkty |
![]() |
Przed pieczeniem |
a skąd ta mozzarella light? lidl?
OdpowiedzUsuńTak, ale to niekoniecznie musi być mozzarella light.
Usuńproste i zdrowe :) to lubie :)
OdpowiedzUsuńMmm lubię to :)
OdpowiedzUsuńMniam, lekko i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńmakarony z warzywami najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywa wszelkiego rodzaju, w dodatku z połączeniem mozzarelli i makaronem to istna poezja. Na 100% wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA dlaczego Pani przykrywa danie folia aluminiowa a nie szklaną przykrywką żaroodpornego naczynia?
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń