piątek, 1 lutego 2013

Lekka makaronowa zapiekanka

A w zasadzie po prostu makaron zapiekany z mnóstwem warzyw i mozzarellą :) Sycące, ciepłe danie.




Składniki (na 3 porcje):

  • ok. 150 g makaronu np. rurki
  • 1 brokuł
  • 1/2 papryki
  • 1 cebula 
  • 1/2 cukinii
  • 1 kulka mozzarelli 


Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 minuty.
Resztę warzyw dowolnie kroimy i podsmażamy chwilę na patelni. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy aldente.
Przygotowujemy żaroodporne naczynie, do którego wrzucamy makaron i warzywa.
Pół mozzarelli kroimy w kostkę i mieszamy z resztą w żaroodpornym naczyniu. Plastry kładziemy wierzch dania. Możemy posypać np. oregano.
Przykrywamy wierzch folią aluminiową i wstawiamy danie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 20 min (obserwować czy ser się nie przypala).
Po upieczeniu dzielimy na porcje.

Wartość kaloryczna: ok. 340 kcal/ porcja

Potrzebne produkty

Przed pieczeniem

9 komentarzy:

  1. a skąd ta mozzarella light? lidl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale to niekoniecznie musi być mozzarella light.

      Usuń
  2. proste i zdrowe :) to lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. makarony z warzywami najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam warzywa wszelkiego rodzaju, w dodatku z połączeniem mozzarelli i makaronem to istna poezja. Na 100% wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A dlaczego Pani przykrywa danie folia aluminiowa a nie szklaną przykrywką żaroodpornego naczynia?


    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)