wtorek, 18 grudnia 2012

Pełnoziarnisty naleśnik ze szpinakiem i serkiem wiejskim

Nigdy nie przepadałam za naleśnikami, zwłaszcza tymi na słodko. Zmieniło się to jednak, gdy poszłam do jednej z sieci znanych naleśnikarni. Super sprawa na obiad (a także na romantyczną kolację ;). Niestety zawsze miałam problem z pomieszczeniem całej porcji i kończyło się dojadaniem na siłę.

Nie potrafię niestety odtworzyć tych naleśników, ale postanowiłam zrobić takie po swojemu, trochę zdrowsze :) Uwielbiam szpinak i dlatego taką wersję Wam proponuję, ale możecie nadziać czymkolwiek chcecie!


Składniki (na 6 porcji):
Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • po szczypcie soli i cukru


Farsz:

  • 500g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • 150g serka wiejskiego
  • Dodatkowo: pieczarki, cebula, kukurydza (dowolnie)

Jeśli mamy szpinak mrożony to rozgrzewamy patelnię teflonową i wykładamy na nią szpinak. Gdy zacznie topnieć dodajemy poszatkowany czosnek.

W tym czasie na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy kapkę oleju.
Miksujemy wszystkie składniki potrzebne na naleśniki, wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim, dzięki czemu zachowają ciepło i elastyczność.

Gdy szpinak zupełnie się rozpuści dorzucamy do niego jogurt, dodatki, serek wiejski i przyprawy. Dusimy tak długo, aż serek wiejski się rozpuści. 

Gotowy farsz zawijamy w naleśnik w dowolny sposób. 

Wartość kaloryczna: ok. 200 kcal/ 1 naleśnik




16 komentarzy:

  1. ale super:) ja prawie nie jem naleśników:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak to moja wielka milosc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och ja takie szpinakowe też uwielbiam, dużo bardziej niż te na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłas apetytu! serek wiejski dodawałam czasem do szpinaku na zimno -ale chętnie spróbuję go podgrzać, jak Ty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest dobre! Szpinak, serek, pełnoziarnisty naleśnik - samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, uwielbiam takie wytrawne naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam , ten naleśnik jest genialny, uwielbiam takie połączenie ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. naleśniki ze szpinakiem są świetne, sama przymierzam się do zrobienia pełnoziarnistej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem.pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh narobiłaś mi ochoty teraz! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam naleśniki z farszem ze szpinaku. Są pyszne no i zdrowe ;))))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda na prawdę pysznie :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. NO! W końcu mam wszystkie niezbędne składniki. Zaraz zabieram się za przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)