czwartek, 11 października 2012

Zupa z cukinii curry

Prosta i łatwa zupa-krem z cukinii o orientalnym smaczku- curry. Na jesienne lenistwo :) Skorzystałam z jednego z darów- ogromnej cukinii. Ale wystarczy kilka średnich.

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3-4 średnie cukinie
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • Pieprz, sól


W garnku podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobne piórka.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z cebulą.
Dolewamy bulionu, dusimy całość ok. 35 min. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy.
Ostudzoną całość blendujemy.  Gotowe



Wartość kaloryczna: ok. 80 kcal/porcja

7 komentarzy:

  1. zupa wygląda smakowicie,a że kocham cukinie to sobie wypróbuję. Nie jadłam nigdy z curry więc tym bardziej spróbuję :)
    Zapraszam też do mnie w odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dawno nie jadłam takiej zupy. Bardzo zachęcająca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super bardzo mi sie ten przepis podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupka z cukinii-brzmi pysznie!:) fajnie, że znowu dodajesz wpisy!! :D nie mogłam się doczekać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna może i jest, ale zdrowsza byla by z malych cukini, poniewaz zawieraja wiecej skladnikow odzywczych i soli mineralnych.

    OdpowiedzUsuń
  6. wersja z curry być może będzie boska, jutro gotuje! :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)