Składniki (na ok. 4 porcje):
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3-4 średnie cukinie
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka przyprawy curry
- Pieprz, sól
W garnku podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobne piórka.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy razem z cebulą.
Dolewamy bulionu, dusimy całość ok. 35 min. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy.
Ostudzoną całość blendujemy. Gotowe
Wartość kaloryczna: ok. 80 kcal/porcja
zupa wygląda smakowicie,a że kocham cukinie to sobie wypróbuję. Nie jadłam nigdy z curry więc tym bardziej spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie w odwiedziny.
O, dawno nie jadłam takiej zupy. Bardzo zachęcająca propozycja :)
OdpowiedzUsuńsuper bardzo mi sie ten przepis podoba:)
OdpowiedzUsuńzupka z cukinii-brzmi pysznie!:) fajnie, że znowu dodajesz wpisy!! :D nie mogłam się doczekać :-)
OdpowiedzUsuńPyszna może i jest, ale zdrowsza byla by z malych cukini, poniewaz zawieraja wiecej skladnikow odzywczych i soli mineralnych.
OdpowiedzUsuńCo nie czyni jej niezdrową
Usuńwersja z curry być może będzie boska, jutro gotuje! :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny blog oby więcej takich!
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis!
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńCiekawy i pomocny blog :)
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuń