środa, 17 października 2012

Szarlotkowa tarta

Nigdy nie potrafiłam rozróżnić jabłecznika od szarlotki. Wiedziałam, że jedno na pewno jest na ciepło, a drugie na zimno, za to oba są z jabłkami. A jako że mamy jesień, która zawsze obradza masą pysznych i soczystych jabłek, to niestety dodatkowo niektórym zdarzają się jesienne dołki i chandry, które ciastem z jabłkami możemy pożegnać :) Na pewno nie jest to nic dietetycznego, ale tyle ile można starałam się wprowadzić jak najwartościowsze składniki. To jak? Zaczynamy?





Składniki (na ok. 8 porcji):
ciasto:
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g masła (np. klarowanego)
  • 120g naturalnego serka homogenizowanego
  • 50g fruktozy
  • 1 żółtko jaja

nadzienie:

  • 3 średnie jabłka
  • cynamon
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego


Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem, dokładnie ugniatamy do uzyskania gładkiej, elastycznej kulki, zawijamy w folię i władamy na 30 min do zamrażalnika.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Dziurkujemy spód (aby powietrze przepływało) i pieczemy w 170 stopniach przez 10 min.

W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda i kroimy w drobną kostkę.

Podpieczoną tartę wykładamy jabłkami, posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch nadzienia łącząc z podpieczonym już ciastem. Również dziurkujemy.
Pieczemy w tej samej temperaturze przez następne 40-45 min (obserwować, czy się nie przypieka).

Smakuje na ciepło z gałką lodów jak i na zimno do kawy :)



Wartość kaloryczna: ok. 240 kcal/porcja

14 komentarzy:

  1. uwielbiam tarty porządnie wypełnione owocami

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię takie ciasta pełne jabłek :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam mniam
    i tyle:)
    u mnie z syropem z agawy i malinówkami.
    a mąka orkiszowa z pp.

    OdpowiedzUsuń
  4. Typowo jesienna, aromatyczna, a w smaku na pewno błędna :) Prosi się o ukrojenie kawałka!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda, zapraszam do mnie na konkurs z szarlotką!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! Musiała być niezwykle aromatyczna i krucha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć :-) jestem Twoją stałą czytelniczką i chciałam Cię poinformować, że zostałaś przeze mnie nominowana do The Versatile Blogger Award, szczegóły: http://kasikowe-rewolucje.blogspot.com/2012/10/nominacje-versalite-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wygląda ta tarta, bardzo apetycznie :) muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam jabłka! ja ostatnio robiłam ciasto jabłkowe z budyniem, wyszło pyszne! ;)
    bardzo lubię tu zaglądać i dodałam Cię do moich ulubionych na blogu. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakiej średnicy jest forma na tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że koło 22-24 cm

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)