Składniki (na ok. 8 porcji):
ciasto:
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50g masła (np. klarowanego)
- 120g naturalnego serka homogenizowanego
- 50g fruktozy
- 1 żółtko jaja
nadzienie:
- 3 średnie jabłka
- cynamon
- 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki siekamy nożem, dokładnie ugniatamy do uzyskania gładkiej, elastycznej kulki, zawijamy w folię i władamy na 30 min do zamrażalnika.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Dziurkujemy spód (aby powietrze przepływało) i pieczemy w 170 stopniach przez 10 min.
W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda i kroimy w drobną kostkę.
Podpieczoną tartę wykładamy jabłkami, posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym.
Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch nadzienia łącząc z podpieczonym już ciastem. Również dziurkujemy.
Pieczemy w tej samej temperaturze przez następne 40-45 min (obserwować, czy się nie przypieka).
Smakuje na ciepło z gałką lodów jak i na zimno do kawy :)
Wartość kaloryczna: ok. 240 kcal/porcja
uwielbiam tarty porządnie wypełnione owocami
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie ciasta pełne jabłek :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
mniam mniam mniam
OdpowiedzUsuńi tyle:)
u mnie z syropem z agawy i malinówkami.
a mąka orkiszowa z pp.
Typowo jesienna, aromatyczna, a w smaku na pewno błędna :) Prosi się o ukrojenie kawałka!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, zapraszam do mnie na konkurs z szarlotką!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Musiała być niezwykle aromatyczna i krucha :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńCześć :-) jestem Twoją stałą czytelniczką i chciałam Cię poinformować, że zostałaś przeze mnie nominowana do The Versatile Blogger Award, szczegóły: http://kasikowe-rewolucje.blogspot.com/2012/10/nominacje-versalite-blogger-award.html
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda ta tarta, bardzo apetycznie :) muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńodchudzona tarta, to co lubię :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłka! ja ostatnio robiłam ciasto jabłkowe z budyniem, wyszło pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tu zaglądać i dodałam Cię do moich ulubionych na blogu. :)
jakiej średnicy jest forma na tartę?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że koło 22-24 cm
Usuńdziękuję bardzo!!!
UsuńCiekawe inspiracje i super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńszaliki wełniane,
OdpowiedzUsuńapaszki jedwabne
ekskluzywne szale damskie, polecam,