piątek, 20 lipca 2012

Ryba po grecku

Trochę bardziej odchudzona jej wersja, natomiast założenie zupełnie to samo :)


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 filety z mintaja
  • 1 duża marchew
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula/ 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała szklanka bulionu z warzyw
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny 
  • pieprz i sól


Filety delikatnie osuszamy (np. ręczniczkiem) i przyprawiamy  solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a resztę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę podsmażamy na oliwie aż się zeszkli, po czym dodajemy do niej stare warzywa i dolewamy bulionu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dusimy do miękkości warzyw i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Usmażone filety układamy w naczyniu, na wierzch wykładamy warzywa i chłodzimy w lodówce :)

Wartość kaloryczna: ok. 155 kcal/ porcja

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką rybkę. U nas zawsze gości na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ojeej uwielbiam rybę po grecku :D aż się głodna zrobiłam :)
    run-to-luck.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, ale dlaczego to się znajduje w kategorii 'wegetarianskie' ? Ryba jet mięsem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne rodzaje wegetarianizmu, niektóre dopuszczają jedzenie ryb, dlatego też nie chcąc pominąć tych osób znalazło to się w tym dziale.

      Usuń
  5. ale to się nazywa semi-wegetarianizm, więc taki jakby niepełny...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wegetarianie nie jedzą ryb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kwestia została już wyjaśniona parę komentarzy wyżej.

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)