Składniki (na 3-4 porcje):
- 3 filety z mintaja
- 1 duża marchew
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula/ 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała szklanka bulionu z warzyw
- Ziele angielskie i liść laurowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz i sól
Filety delikatnie osuszamy (np. ręczniczkiem) i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a resztę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę podsmażamy na oliwie aż się zeszkli, po czym dodajemy do niej stare warzywa i dolewamy bulionu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość dusimy do miękkości warzyw i dodajemy koncentrat pomidorowy.
Usmażone filety układamy w naczyniu, na wierzch wykładamy warzywa i chłodzimy w lodówce :)
Wartość kaloryczna: ok. 155 kcal/ porcja
Bardzo lubię taką rybkę. U nas zawsze gości na święta :D
OdpowiedzUsuńojeej uwielbiam rybę po grecku :D aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńrun-to-luck.blogspot.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale dlaczego to się znajduje w kategorii 'wegetarianskie' ? Ryba jet mięsem.
OdpowiedzUsuńSą różne rodzaje wegetarianizmu, niektóre dopuszczają jedzenie ryb, dlatego też nie chcąc pominąć tych osób znalazło to się w tym dziale.
Usuńale to się nazywa semi-wegetarianizm, więc taki jakby niepełny...
OdpowiedzUsuńWegetarianie nie jedzą ryb.
OdpowiedzUsuńTa kwestia została już wyjaśniona parę komentarzy wyżej.
Usuń