piątek, 6 lipca 2012

'Czruskawkowy' letni deser

Gotowi na dalsze szaleństwo z truskawkami? Jeżeli tak, to zapraszam. Póki jeszcze truskawki jeszcze są świeże :)

Składniki (na 2 porcje):

  • ok. 150-200g truskawek
  • ok. 400g jogurtu (u mnie chudy)
  • 2 łyżki żelatyny
  • Opcjonalnie: cukier/fruktoza/'inne słodzidło' (użyłam 1 łyżki fruktozy)


Przygotowujemy 2 nieduże szklaneczki.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku (ok. 100 ml) i przestudzamy.
Truskawki blendujemy.
200g jogurtu (w tym momencie można dosłodzić) mieszamy z połową przestudzonej żelatyny, dokładnie mieszamy, rozdzielamy do każdej szklaneczki i wstawiamy do mocniejszego ścięcia do lodówki (ok. 15 min).
Resztę żelatyny mieszamy z połową zblendowanych truskawek- całość wylewamy na stężałą jogurtową masę. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Reszta warstw będzie luźniejsza i bez galaretki. Po stężeniu całości nakładamy resztę jogurtu, na to resztę truskawek. Można podawać przyozdabiając całymi truskawkami i listkami mięty :)

Wartość kaloryczna: ok. 150 kcal/porcja



6 komentarzy:

  1. śliczne zdjęci ;]
    pyszny deser. szkoda tylko, że sezon na te wspaniałe owoce juz się kończy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie letnie, lekkie desery, idealne na tę pogodę :)
    Ślicznie podane, bardzo zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco
    I urocze, pękate szklaneczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)