- 1 brokuł
- 1 puszka zielonego groszku (ok. 400 g)
- 200 g naturalnego jogurtu
- 1,5 l bulionu z warzyw
- Pieprz, sól, gałka muszkatołowa do smaku
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w bulionie do miękkości (10-15 min). Część różyczek zostawiamy do ozdoby, resztę studzimy.
Do bulionu i brokułów dodajemy jogurt, 3/4 opakowania groszku i przyprawy- blendujemy.
Dodajemy odłożone różyczki brokuła i resztę groszku.
Gdy chcemy zjeść na ciepło- gotujemy, gdy na zimno- chłodzimy i dopiero wówczas podajemy.
Wartość kaloryczna: ok. 150 kcal/ porcja
a ja Shreka lubię ;] i zupkę też bym z pewnością polubiła.
OdpowiedzUsuńlubię zupkę brokułową, z groszkiem też by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuń