wtorek, 5 czerwca 2012

Gołąbki

W większości wypadków wyznaję zasadę niełączenia pewnych składników ze sobą, a jak już to w niewielkiej ilości. Głównie chodzi mi tu o łączenie tłuszczów z węglowodanami o wyższym indeksie glikemicznym. Dlatego też, gdy robię gołąbki, ie uskrzydlam ich dodatkowo ryżem, a nie umniejsza to gołąbkowej głębi smaku :)


Składniki (średnio dla 4 osób):
  • 1 biała kapusta
  • 0.5 kg mielonego mięsa wołowego/drobiowego
  • 1 cebula
  • Puszka krojonych pomidorów
  • ok. 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • ząbek czosnku
  • Przyprawy

Średnia wartość kaloryczna: ok. 190 kcal/ porcja

Kapustę zalać całą wrzątkiem i gotować kilka minut, aż będzie można ściągać z niej całe liście (będą łatwo odchodzić). Po zdjęciu ostudzić i odkroić zgrubiałe części.
Mięso doprawić, dodać drobno pokrojoną cebulę (można ją wcześniej podsmażyć- ja wolę surową :).
Dokładnie wyrobić i nakładać farsz na każdy liść ciasno go zawijając.
Dno garnka wykładamy gorszymi, wcześniej wyciągniętymi liśćmi i na nie kładziemy nasze gołąbki. Kładziemy na nie coś ciężkiego, żeby nie wypłynęły (np. słoik z wodą) i zalewamy tyle, żeby woda je przykrywała. Dodajemy trochę soli i dusimy ok. 20.

W tym czasie robimy prosty sos: do rondelka w wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy, Dodajemy otręby, przeciskamy czosnek przez praskę i zagotowujemy. Sos dodajemy do gołąbków, które dusiły się ok. 20 min i całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze jakieś 20-30 min.

Propozycja podania

3 komentarze:

  1. Również miałam dzisiaj gołąbki na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki, w szczególności takie z młodej kapuski, wtedy są niezwykle miękkie i delikatne. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nawet wolę gołąbki bez ryżu. Sama zawsze takie robie, ok zawsze tzn tak 3 razy w roku :) Bardzo ładnie ci sie zwinęły.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)