Składniki (średnio dla 4 osób):
- 1 biała kapusta
- 0.5 kg mielonego mięsa wołowego/drobiowego
- 1 cebula
- Puszka krojonych pomidorów
- ok. 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki otrębów pszennych
- ząbek czosnku
- Przyprawy
Średnia wartość kaloryczna: ok. 190 kcal/ porcja
Kapustę zalać całą wrzątkiem i gotować kilka minut, aż będzie można ściągać z niej całe liście (będą łatwo odchodzić). Po zdjęciu ostudzić i odkroić zgrubiałe części.
Mięso doprawić, dodać drobno pokrojoną cebulę (można ją wcześniej podsmażyć- ja wolę surową :).
Dokładnie wyrobić i nakładać farsz na każdy liść ciasno go zawijając.
Dno garnka wykładamy gorszymi, wcześniej wyciągniętymi liśćmi i na nie kładziemy nasze gołąbki. Kładziemy na nie coś ciężkiego, żeby nie wypłynęły (np. słoik z wodą) i zalewamy tyle, żeby woda je przykrywała. Dodajemy trochę soli i dusimy ok. 20.
W tym czasie robimy prosty sos: do rondelka w wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy, Dodajemy otręby, przeciskamy czosnek przez praskę i zagotowujemy. Sos dodajemy do gołąbków, które dusiły się ok. 20 min i całość dusimy na niewielkim ogniu jeszcze jakieś 20-30 min.
Propozycja podania |
Również miałam dzisiaj gołąbki na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, w szczególności takie z młodej kapuski, wtedy są niezwykle miękkie i delikatne. Pychota :)
OdpowiedzUsuńJa nawet wolę gołąbki bez ryżu. Sama zawsze takie robie, ok zawsze tzn tak 3 razy w roku :) Bardzo ładnie ci sie zwinęły.
OdpowiedzUsuń