poniedziałek, 14 maja 2012

Masa marcepanowa z czekoladą

Czasami, gdy słońce zdąży już nas trochę rozpieścić, a później znika na kilka dni zupełnie bez powodu, czuję lekkie rozdrażnienie. Dla złagodzenia tego napięcia lubię wtedy przyszykować coś dobrego i później to zjeść. Ostatnio,na chłodniejsze dni trafiło na marcepan, który obiecałam sobie zrobić już od dawna. Dałam jeszcze gorzką czekoladę, znalezioną w szafce, włożyłam do lodówki i podałam na deser.


Składniki (na duży chlebek marcepanowy):

  • ok. 250g obranych migdałów
  • 1 łyżeczka stewii (dla używających cukru: ok. 200g cukru pudru)
  • Aromat amaretto/rumowy
  • ok. 20 ml wody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%


Migdały mielimy na gładką, jednolitą masę. Gdy masa będzie jednolita dodajemy stewię/ cukier puder, wodę i aromat i ponownie miksujemy lub zagniatamy dokładnie.
Formujemy np. umieszczając w pojemniku o wybranym kształcie. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na masę marcepanową i ponownie wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Wartość kaloryczna: ok. 2100 kcal / całość (wersja ze stewią)



5 komentarzy:

  1. Dekadenckie, ale na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepan, mniam :D Kiedyś nie lubiłam, teraz zjadam ze smakiem odrzucane przez wszystkich merci :)

    2100 kcal to ta porcja na zdjęciu, cały ten bochenek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie firmy stewii używasz? chciałabym wypróbować a nie wiem czym się kierować pastylkami, proszkiem czy w płynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam stewii z apteki internetowej natura 24 i jest to stewia w proszku :)

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)