Składniki (na duży chlebek marcepanowy):
- ok. 250g obranych migdałów
- 1 łyżeczka stewii (dla używających cukru: ok. 200g cukru pudru)
- Aromat amaretto/rumowy
- ok. 20 ml wody
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
Migdały mielimy na gładką, jednolitą masę. Gdy masa będzie jednolita dodajemy stewię/ cukier puder, wodę i aromat i ponownie miksujemy lub zagniatamy dokładnie.
Formujemy np. umieszczając w pojemniku o wybranym kształcie. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na masę marcepanową i ponownie wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Wartość kaloryczna: ok. 2100 kcal / całość (wersja ze stewią)
Niezwykle słodko i kusząco;)
OdpowiedzUsuńDekadenckie, ale na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńMarcepan, mniam :D Kiedyś nie lubiłam, teraz zjadam ze smakiem odrzucane przez wszystkich merci :)
OdpowiedzUsuń2100 kcal to ta porcja na zdjęciu, cały ten bochenek?
Jakie firmy stewii używasz? chciałabym wypróbować a nie wiem czym się kierować pastylkami, proszkiem czy w płynie?
OdpowiedzUsuńUżywam stewii z apteki internetowej natura 24 i jest to stewia w proszku :)
Usuń