Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka zwykłego cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 białka
- 2 szklanki (duże opakowanie=ok. 400g) jogurtu naturalnego
Osobno mieszamy suche i mokre (białka i jogurt) składniki, po czym suche dodajemy do mokrych i mieszamy niedokładnie tylko do połączenia się składników.
Masę przelewamy do papilotek, a wierzch można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi wklepując je łyżką w masę.
Masę przelewamy do papilotek, a wierzch można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi wklepując je łyżką w masę.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15. Studzimy. Gotowe :)
Wartość kaloryczna: ok. 110 kcal/ sztuka.
A poniżej krótka historia pewnej takiej kokosowej babeczki...
Ta kokosowa skorupka wygląda uroczo;)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić te papilotki, dziś bym sobie zrobiła, ale nie wiem gdzie można dostać te papilotki.
OdpowiedzUsuńDlatego tak się zastanawiam co zamiast papilotek byłoby dobre?
Nie wiem, czy da się je czymś zastąpić, ale nie są trudne do dostania- na pewno są w każdym szanującym się hipermarkecie :)
UsuńBardzo lubię kokos, więc skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńMezczyzna by mnie za takie ozlocil, bo uwielbia kokos :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pyszne! Świetny przepis! Porywam jedną:)
OdpowiedzUsuńŚliczne są :)
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają, uwielbiam kokosa, więc krótka historyjka pewnej babeczki przewinie się i przez mój stół w najbliższych dniach:)
OdpowiedzUsuńcudowne! zapisuję przepisik:D
OdpowiedzUsuńA ja akurat postanowiłam piec trochę mniej kalorycznie, tak sobie myślę, że muffiny wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńsuper! lekkie, zdrowe i.. kokosowe!!
OdpowiedzUsuńAż westchnęłam z zachwytu na widok kokosankowych muffinek (albo muffinków?). Zanosi się na to, że będą gwiazdkowym podarunkiem dla znajomych łasuchów :)
OdpowiedzUsuń