czwartek, 10 maja 2012

CebuLOVA

Dlaczego cebulova? A bo podobno cebula jest dobra na wiele rzeczy, od chorób i przeziębień zaczynając, a na afrodyzjakach kończąc. Niestety powodem do jej zrobienia była ta pierwsza rzecz, ale i również jej aromatyczny smak i zapach. Zapraszam Was do przetestowania :)


Składniki (na ok. 3 porcje):

  • ok. 1/2 kg cebuli
  • 1 litr gotowego bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy/ oleju rzepakowego
  • Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie
  • Opcjonalnie: ugotowane warzywa z bulionu ( u mnie seler)


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonowej patelni na rozgrzanym oleju/ oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się cebuli.
Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego cebulę i czosnek oraz ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 min pod koniec doprawiając pieprzem i solą. Opcjonalne warzywa można zostawić w całości lub pokroić w kostkę i jeść razem z zupą.


Wartość kaloryczna: ok. 105 kcal/ porcja (bez warzyw)

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię cebulową chociaż robię ją trochę inaczej. Widze, że u Ciebie czysta zupa, ja natomiast wolę przecierową dlatego cebulę miksuję i dodaję tymianek, który doskonale pasuje do cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam :) trzeba będzie przetestować. Zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię zupę cebulową nawet bardzo, ale mój sposób trochę się różni od Twojego. Ale wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)