Składniki (na ok. 3 porcje):
- ok. 1/2 kg cebuli
- 1 litr gotowego bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy/ oleju rzepakowego
- Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie
- Opcjonalnie: ugotowane warzywa z bulionu ( u mnie seler)
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonowej patelni na rozgrzanym oleju/ oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się cebuli.
Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego cebulę i czosnek oraz ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 min pod koniec doprawiając pieprzem i solą. Opcjonalne warzywa można zostawić w całości lub pokroić w kostkę i jeść razem z zupą.
Wartość kaloryczna: ok. 105 kcal/ porcja (bez warzyw)
Love cebulowe :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cebulową chociaż robię ją trochę inaczej. Widze, że u Ciebie czysta zupa, ja natomiast wolę przecierową dlatego cebulę miksuję i dodaję tymianek, który doskonale pasuje do cebuli.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam :) trzeba będzie przetestować. Zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńLubię zupę cebulową nawet bardzo, ale mój sposób trochę się różni od Twojego. Ale wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń