sobota, 5 maja 2012

Chrupiące, bardzo zdrowe ciastka

Ciastka na bazie pasty z fasoli. Pierwszy raz takie eksperymenty z fasolą zauważyłam u Dietetycznych sióstr (i serdecznie zapraszam na ich nową stronę: http://www.dietetyczniesiostro.pl/). Można znaleźć multum ciekawych i bardzo zdrowych przepisów, których efekt końcowy w życiu byście nie podejrzewali o to, że fasola jest głównym ich składnikiem. Postanowiłam pokombinować trochę sama i wyszły mi dobre, chrupiące ciastka, niemalże kruche. Zapraszam do przetestowania:


Składniki (na całą blachę- ok. 45 sztuk)
  • 140 g fasoli (namoczonej i ugotowanej lub z puszki, u mnie biała)
  • 1 jajko + białko
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki granulowanego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Słodzidło  np. 2 łyżki fruktozy lub do smaku (u mnie stewia)
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Fasolę miksujemy na pastę blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Wówczas dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy. 
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. 
Uzyskaną maskę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odpowiednią końcówką do wyciskania i wyciskamy niezbyt grubo dowolny kształt (okrągły, prostokątny) na wyłożoną papierem blaszkę. Przy braku odpowiedniej końcówki do wyciskania możemy ewentualnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta łyżką. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do czasu, aż zrobią się rumiane i chrupiące, co możemy sprawdzać od czasu do czasu wykałaczką (w zależności od piekarnika trwa to od 30 do nawet 45 min).
Po wystudzeniu i odparowaniu wilgoci powinny zrobić się bardziej chrupiące, niż po wyciągnięciu prosto z piekarnika. 

Wartość kaloryczna: ok. 10 kcal/ sztuka (może się diametralnie różnić w zależności od ilości dodanego cukru)



20 komentarzy:

  1. ciasteczka fasolowe?
    a to jeszcze nie spotkałam ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilogram ugotowanej fasoli w zamrażarniku, chyba już wiem co z nią zrobię :)
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne ciasteczka! Nie robiłam nigdy z fasoli, najwyższy czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie ! :) a czy da się czymś zastąpić mleko w proszku..? (nie mam :((( )

    OdpowiedzUsuń
  5. czy te mleko w proszku jest konieczne? Można je pominąć lub czymś zamienić?

    OdpowiedzUsuń
  6. Moi drodzy, mleko w proszku można zastąpić np. otrębami pszennymi lub zmielonym siemieniem lnianym- konsystencja powinna pozostać taka sama, natomiast dużo straci na smaku, gdyż mleko w proszku jest dość charakterystyczne i ma przyjemny, mleczny posmak. Nie mniej zachęcam Was do spróbowania ominięcia tego, jestem ciekawa efektów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. to koniecznie przeszukaj jakąś najbliższą Almę albo L.Eclerc'a, bo ponoć tam też mają. :) fajny pomysł na pożywne śniadanko.

    a ciasteczkiem Twoim z przyjemnością się częstuję, słodko sobie chrupiąc. <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fasola w ciasteczkach.. ach, cóż za pomysł!:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam z cieciorki:) są równie pyszne. W ogóle przepisy z fasolowymi podbijają mój piekarnik:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis! Obecnie od 8 miesięcy podróżuje po Azji i przejrzałam na oczy ile fantastycznych rzeczy można zrobić z fasoli. Przyznam się jednak że takich ciastek wcześniej nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fasolowe ciasteczka, proszę proszę :) Oryginalnie i zdrowo, a do tego smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. oooo na pewno wypróbuję. Dostałam chyba ze 3 kg fasoli i ostatnio wszystko z niej produkuję. Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile tej fasoli mniej wiecej? szklanka? bo nie mam wagi :D a i mam pytanko czy jak posypie po wierzchu cukrem beda dobre?: >

    OdpowiedzUsuń
  14. Będzie to mniej niż szklanka, ok. 4/5 szklanki :) z cukrem nie zaszkodzi spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Skąd wiedziałaś ile użyć fasoli? Przeliczałaś jakoś ilość mąki na ilość fasoli?

    OdpowiedzUsuń
  16. czy czuć w nich tę fasolę? ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. a mi się z takim czasem 30 minut przypaliły :|

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę Ci tak szybko piekącego piekarnika :)

      Usuń

Co o tym sądzisz? ;)