czwartek, 26 kwietnia 2012

Spaghetti/makaron w pomidorach i cukinii

Jest to jarska wersja makaronu z sosem pomidorowym i taką kompozycję zjadam najczęściej i najchętniej, zazwyczaj z nutką ostrej papryki czy pieprzu. Mogę z czystym sumieniem polecić tę propozycję na lżejszy obiad lub ciepłą kolację:

Składniki (na 2 porcje):

  • makaron razowy- najlepiej spaghetti*
  • Puszka krojonych pomidorów w puszcze 
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, papryka itp. 


*do przygotowania 2 porcji użyłam 150 g makaronu


Na patelni teflonowej podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się złocić dodajemy do niej pokrojoną w ćwiartki cukinię i smażymy aż zmięknie. Odstawiamy.
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie (ok. 7-8  min).
Pomidory w puszce przelewamy do rondelka, dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy.
Do pomidorów dodajemy cukinię i cebulę, gotujemy przez ok. 5 min na małym ogniu.
Ugotowany makaron polewamy sosem i... jemy :) bone apetit!

Wartość kaloryczna: ok. 340 kcal/ porcja



4 komentarze:

  1. Szybkie, proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio stworzyłam coś niemal identycznego - różnicą był tylko rodzaj makaronu. Szybko, zdrowo, smacznie - bardzo fajny pomysł na studencki obiad ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)