Składniki (na 2 porcje):
- makaron razowy- najlepiej spaghetti*
- Puszka krojonych pomidorów w puszcze
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, papryka itp.
*do przygotowania 2 porcji użyłam 150 g makaronu
Na patelni teflonowej podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się złocić dodajemy do niej pokrojoną w ćwiartki cukinię i smażymy aż zmięknie. Odstawiamy.
Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie (ok. 7-8 min).
Pomidory w puszce przelewamy do rondelka, dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy.
Do pomidorów dodajemy cukinię i cebulę, gotujemy przez ok. 5 min na małym ogniu.
Ugotowany makaron polewamy sosem i... jemy :) bone apetit!
Wartość kaloryczna: ok. 340 kcal/ porcja
Szybkie, proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :0
OdpowiedzUsuńMniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńOstatnio stworzyłam coś niemal identycznego - różnicą był tylko rodzaj makaronu. Szybko, zdrowo, smacznie - bardzo fajny pomysł na studencki obiad ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam