- Duża papryka (dowolny kolor)
- ok. 200 g szpinaku (u mnie mrożony)
- ok. 100 g piersi z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki serka wiejskiego
- przyprawy
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy np. solą i pieprzem, podsmażamy na patelni i odkładamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Szpinak przygotowujemy na patelni zalewając 1/2 szklanki wody, dodając 2 łyżki jogurtu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podgrzewamy na patelni przez ok. 15 min.
Podsmażamy cebulę drobno pokrojoną i dodajemy do szpinaku.
Dodajemy kurczaka do szpinaku, mieszamy.
Paprykę przekrawamy na pół wyciągając gniazdo nasienne i każdą połówkę napełniamy szpinakowym farszem. Na wierzch kładziemy po łyżce serka wiejskiego (po zapieczeniu będzie się przyjemnie ciągnął).
Umieszczamy połówki papryki w żaroodpornym naczyniu, zalewamy do połowy ich wysokości gorącą wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min.
Średnia wartość kaloryczna: ok. 250 kcal/porcja.
Nie zapiekałam nigdy serka wiejskiego, co za niedopatrzenie. Znakomicie wyglądają - i tak wiosennie...:)
OdpowiedzUsuń