piątek, 24 lutego 2012

Papryka faszerowana...

...szpinakiem i kurczakiem. Znam rzeszę fanów szpinaku jak i zdaję sobie sprawę, że równie wiele osób za nim nie przepada. Dlatego też życzę smacznego każdemu, kto się skusi na spróbowanie takiego dania :)

Składniki (na 2 porcje):

  • Duża papryka (dowolny kolor)
  • ok. 200 g szpinaku (u mnie mrożony)
  • ok. 100 g piersi z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • przyprawy
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy np. solą i pieprzem, podsmażamy na patelni i odkładamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Szpinak przygotowujemy na patelni zalewając 1/2 szklanki wody, dodając 2 łyżki jogurtu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podgrzewamy na patelni przez ok. 15 min. 
Podsmażamy cebulę drobno pokrojoną i dodajemy do szpinaku.
Dodajemy kurczaka do szpinaku, mieszamy. 
Paprykę przekrawamy na pół wyciągając gniazdo nasienne i każdą połówkę napełniamy szpinakowym farszem.  Na wierzch kładziemy po łyżce serka wiejskiego (po zapieczeniu będzie się przyjemnie ciągnął).
Umieszczamy połówki papryki w żaroodpornym naczyniu, zalewamy do połowy ich wysokości gorącą wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min. 

Średnia wartość kaloryczna: ok. 250 kcal/porcja.


1 komentarz:

  1. Nie zapiekałam nigdy serka wiejskiego, co za niedopatrzenie. Znakomicie wyglądają - i tak wiosennie...:)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)