sobota, 25 lutego 2012

Krem a'la Nutella w wersji light

No coś wymarzonego dla łasuchów na diecie! Prawie 3 razy mniej kaloryczny czekoladowy krem przypominający znaną prawie każdemu nutellę i na dodatek łatwa do przerobienia dla stosowania dla znanych diet. I jest to kolejny wspaniały przepis ze strony Pani Magdy.

Składniki (na ok. 350g- mały słoiczek):

  • 100 g granulowanego mleka w proszku
  • 2 łyżki (ok. 25g) ciemnego kakao
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżki fruktozy/innej substancji słodzącej (lub do smaku)
  • ok. 5 łyżek płynnego mleka
  • ew. aromat (u mnie naturalny: orzech laskowy)


Płynne mleko podgrzewam i mieszam razem z fruktozą/ innym cukrem. Mieszam razem z mlekiem w proszku i średniej wielkości misce, dosypując stopniowo kakao.
Dodaję serek homogenizowany razem z aromatem i dokładnie mieszam ( w tym momencie sprawdzamy, czy smak nam odpowiada- można dosłodzić lub dodać aromatu).
Mleko w proszku tworzy grudki- aby się ich pozbyć przecieramy naszą kakaową masę przez sitko.
Całość przelewamy do naczynia- najlepiej słoika i zakręcone wstawiamy na parę godzin do lodówki aż zgęstnieje (miałam niestety tylko pustą puszkę po orzechach ;))
 Konsystencją przypomina kupny krem czekoladowy :)
Otrzymaną masę możemy trzymać tak długo w lodówce, na ile pozwala nam najkrótszy termin przydatności do spożycia któregoś z produktów. Najczęściej jest to serek homogenizowany, ale i tak ma on dość długi termin przydatności (ponad tydzień). Nadaje się na kanapki, nadzienie do naleśników, przełożenia ciast lub do ciasteczek.

Średnia wartość kaloryczna: ok. 215 kcal/100g

8 komentarzy:

  1. Fajna alternatywa dla nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłyśmy kiedyś taką "prawie-nutellę":) bardzo smaczny, mniej kaloryczny zamiennik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja kiedyś robiłam nutelle ze śliwek, ale ta jest ekstra, niezależna od sezonu:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Hehe..też niedawno ją robiłam :) Bardzo smaczny zamiennik nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z datą ważności pewnie nie byłoby problemu, bo takie smakołyki znikają zdecydowanie za szybko :-) Ale w takiej odchudzonej wersji można się nim (prawie) bezkarnie zajadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy da się wyeliminować serek homo czy to już nie będzie to samo?

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety- to on głównie nadaje taką konsystencję. Inaczej to będzie po prostu jogurt czekoladowy

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)