- 100 g granulowanego mleka w proszku
- 2 łyżki (ok. 25g) ciemnego kakao
- 200 g serka homogenizowanego
- 3 łyżki fruktozy/innej substancji słodzącej (lub do smaku)
- ok. 5 łyżek płynnego mleka
- ew. aromat (u mnie naturalny: orzech laskowy)
Płynne mleko podgrzewam i mieszam razem z fruktozą/ innym cukrem. Mieszam razem z mlekiem w proszku i średniej wielkości misce, dosypując stopniowo kakao.
Dodaję serek homogenizowany razem z aromatem i dokładnie mieszam ( w tym momencie sprawdzamy, czy smak nam odpowiada- można dosłodzić lub dodać aromatu).
Mleko w proszku tworzy grudki- aby się ich pozbyć przecieramy naszą kakaową masę przez sitko.
Całość przelewamy do naczynia- najlepiej słoika i zakręcone wstawiamy na parę godzin do lodówki aż zgęstnieje (miałam niestety tylko pustą puszkę po orzechach ;))
Konsystencją przypomina kupny krem czekoladowy :)
Otrzymaną masę możemy trzymać tak długo w lodówce, na ile pozwala nam najkrótszy termin przydatności do spożycia któregoś z produktów. Najczęściej jest to serek homogenizowany, ale i tak ma on dość długi termin przydatności (ponad tydzień). Nadaje się na kanapki, nadzienie do naleśników, przełożenia ciast lub do ciasteczek.
Średnia wartość kaloryczna: ok. 215 kcal/100g
Fajna alternatywa dla nutelli :)
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś taką "prawie-nutellę":) bardzo smaczny, mniej kaloryczny zamiennik:)
OdpowiedzUsuńA ja kiedyś robiłam nutelle ze śliwek, ale ta jest ekstra, niezależna od sezonu:)))
OdpowiedzUsuńHehe..też niedawno ją robiłam :) Bardzo smaczny zamiennik nutelli :)
OdpowiedzUsuńZ datą ważności pewnie nie byłoby problemu, bo takie smakołyki znikają zdecydowanie za szybko :-) Ale w takiej odchudzonej wersji można się nim (prawie) bezkarnie zajadać ;)
OdpowiedzUsuńA czy da się wyeliminować serek homo czy to już nie będzie to samo?
OdpowiedzUsuńNiestety- to on głównie nadaje taką konsystencję. Inaczej to będzie po prostu jogurt czekoladowy
OdpowiedzUsuńPO PROSTU GENIALNE! :)
OdpowiedzUsuńfirmy kraków, wnioskodawca, działalność gospodarcza, strona, prędko
OdpowiedzUsuń